Commissie

Stef Blok, wie kende hem voor hij voorzitter werd van de tijdelijke commissie onderzoek integratiebeleid?..

Ik niet.

Geboren in 1969, in de Noordoostpolder. Directeur van het ABN Amro-filiaal in Nieuwkoop, Kamerlid voor de VVD - het kan raar lopen in het leven. Voorzitter van een tijdelijke commissie die een rapport van ruim 2500 pagina's met 68 conclusies en 27 aanbevelingen heeft geproduceerd. En dan gisteren: de presentatie. His finest hour.

Stef Blok, een lange, slungelige man, kalend van boven, maar met haargroei bij de oren, het hoofd van John Metgod, voetballer van AZ'67 uit Alkmaar, later Feyenoord. Een slobberig pak, een lichtblauw overhemd, een rode das met kleurige stipjes. Grote handen, stil en gevouwen.

Een oog toegeknepen, het andere wijdopen.

Stef Blok presenteert, dat wil zeggen: hij leest voor, met duidelijke dictie, mooie klemtonen. Stef heeft zich voorbereid, dat hoor je, de woorden rollen.

Beleidstaal.

De voorzitter wordt geflankeerd, want dat hoort zo. De hele commissie zit er: de montere nitwit Varela, zonder LPF-das, de sikkeneurige Karin Adelmund, de nondescripte mevrouw Vergeer, de kleurige Hindoestaanse mevrouw Rambocus, een rood stipje tussen voorhoofd en neus, de af en toe knikkende en dan weer argwanend de zaal in kijkende mevrouw Van Gent, wier CV vermeldt dat zij ooit als caissière bij de HEMA heeft gewerkt. Je mag het vast niet zeggen, maar deze line-up ziet er niet uit als het sterkste team dat de Kamer kon opstellen. Maar goed.

Stef Blok leest rustig verder. Thuis zit zijn vrouw op het puntje van de bank, haar Stef doet het goed. Waardig bereikt hij het einde van zijn 14 zalmroze A4'tjes, hij neemt een slokje water voor de laatste woorden:

'Tenslotte: de commissie heeft zorgvuldig en kritisch haar licht laten schijnen over het integratiebeleid van de afgelopen dertig jaar. Naast onze hiervoor uitgesproken punten van kritiek en aanbevelingen voor verbeteringen, constateren wij tevens dat de integratie van veel allochtonen geheel of gedeeltelijk geslaagd is en dat dit een prestatie van formaat is.' Stef Blok zwijgt, hij heeft gesproken.

Hoeveel is veel?

Wat betekent geheel geslaagd? En wat gedeeltelijk?

Hoeveel van de vele allochtonen zijn geheel, hoeveel gedeeltelijk geslaagd?

Dat zijn de vragen die gesteld worden. Dat zijn de vragen waar Stef Blok het hele weekend wakker van heeft gelegen, maar waar hij toch geen antwoord op heeft. Alsof hij zich al heeft neergelegd bij zijn nederlaag. Tegen het idee dat de integratie mislukt is, valt niet op te boksen.

Hij verwijst dapper naar de bijlagen en statistieken van het rapport dat niemand bij de hand heeft, hijzelf niet eens. Hij kan geen getal noemen op dit cruciaalste van alle cruciale ogenblikken, hij staat met de mond vol tanden. Hij kijkt om zich heen. Zijn commissie kijkt de zaal in. 2500 Pagina's, 68 conclusies, 27 aanbevelingen hangen levenloos aan een zijden draadje.

Arme Stef Blok.

Hij was niet goed voorbereid op zijn finest hour. Waarom had hij geen flap-over bij zich met cijfers en pijlen en staafdiagrammen, waarom was hij met lege handen, wie zoekt zijn cijfers even op? Snel, iedereen valt over hem heen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden