Commissie zegt gesprek met slachtoffers van misbruik in sport af wegens dreigende aanwezigheid van pers

De commissie-De Vries heeft het voor morgen geplande gesprek met slachtoffers van misbruik en seksuele intimidatie in de sport afgelast. De locatie en het tijdstip van het gesprek waren uitgelekt naar de pers. 'Een aantal media wilde hier staan met draaiende camera's, terwijl we de slachtoffers vertrouwelijkheid hebben toegezegd', vertelt Bert Kreemers, secretaris van de commissie.

Jonathan Witteman
Voorzitter Klaas de Vries tijdens een persconferentie van de Onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Beeld anp
Voorzitter Klaas de Vries tijdens een persconferentie van de Onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport.Beeld anp

De commissie presenteerde dinsdag een onderzoek met aanbevelingen om misbruik in de sport tegen te gaan. Van de tweeduizend (ex-)sporters die de Commissie ondervroeg, had bijna een op de acht in hun jeugd minstens één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag op hun sportclub. Bij 1 op de 25 ging het om aanranding, verkrachting of ander misbruik. De commissie pleit onder meer voor invoering van een meldplicht: alle leden van sportclubs moeten verplicht worden om seksuele intimidatie of misbruik te melden bij het bestuur.

Na publicatie van het onderzoek zou de commissie een 'nagesprek' houden met misbruikslachtoffers. Behalve de dreigende aanwezigheid van media was er nog een reden voor de afgelasting van het gesprek, zegt Kreemers. Er hadden zich zoveel slachtoffers voor het gesprek gemeld dat de commissie niet kon garanderen dat iedereen zijn zegje kon doen. Om hoeveel aanmeldingen het ging, wil Kreemers niet zeggen. De commissie zegt nu afzonderlijk met de slachtoffers in gesprek te gaan.

Dit schreven we eerder over seksueel misbruik in de sport

Hoe lossen we het misbruik in de sport op? Na zeven maanden onderzoek presenteert commissie-De Vries haar aanbevelingen. Lees hier waarom dit probleem volgens oud-minister Klaas de Vries niet langer onder de pet kan worden gehouden.

Commissie-De Vries: sportclub moet altijd politie inschakelen bij seksueel misbruik. Alle leden van sportverenigingen die horen over een geval van seksuele intimidatie of misbruik moeten dit in de toekomst verplicht melden bij het bestuur van hun vereniging. Lees hier meer over deze meldplicht.

Slachtoffers kritisch over aanpak onderzoek seksueel misbruik in de sport. Slachtoffers en betrokkenen zijn kritisch over de aanpak van het onderzoek. Van de negen slachtoffers die de Volkskrant de afgelopen weken naar het onderzoek vroeg, hebben er vijf zich niet bij De Vries en zijn team gemeld.

Onderzoekscommissie misbruik in sport vraagt slachtoffers zich te melden. De commissie onder leiding van oud-minister Klaas de Vries die seksueel misbruik binnen de sport onderzoekt, vraagt slachtoffers zich te melden. 'Een van de belangrijkste dingen is dat mensen zich niet door het taboe laten bedreigen, maar het doorbreken', aldus De Vries. 'Meldingen zijn voor ons van het grootst mogelijke belang.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden