Commissie wil Rotterdam in stand houden

In Rijnmond moet een provincie 'nieuwe stijl' komen die minder te vertellen krijgt dan een stadsprovincie. Aan het territorium van Rotterdam mag niet worden getornd....

HANS HORSTEN

Van onze verslaggever

Hans Horsten

ROTTERDAM

Dit adviseert de Commissie 'Agenda voor de Toekomst' aan de Rotterdamse gemeenteraad. De commissie bestaat uit raadsleden van de grootste politieke partijen in Rotterdam, en voor- en tegenstanders van de opdeling van de stad. Ze werd ingesteld nadat de bevolking van Rotterdam op 7 juni bij een referendum massaal nee zei tegen het opsplitsen van de stad in tien gemeenten vanwege de vorming van een stadsprovincie. Als gevolg hiervan ontstond een bestuurlijke impasse, omdat de plannen voor een stadsprovincie Rotterdam al helemaal in kannen en kruiken waren.

De commissie doet met zijn woensdag gepresenteerde advies recht aan zowel de Rotterdammers voor wie de stad één moet blijven als aan de regiogemeenten die bang zijn voor een te overheersende rol van Rotterdam. De provincie 'nieuwe stijl' - 'de term stadsprovincie is te beladen', aldus commissievoorzitter en PvdA-fractieleider P. Aubert - krijgt zeggenschap over kwesties die de 'harde' sector betreffen: milieu, verkeer en vervoer, ruimtelijke ordening, openbare orde, volkshuisvesting, economie en de Rotterdamse haven.

Zaken als werkgelegenheid, volksgezondheid, onderwijs en cultuur, en sociale zaken zouden, anders dan bij de stadsprovincie was voorzien, het primaat van de gemeente moeten blijven. Dit heeft onder meer tot gevolg dat er geen regionaal gespreide opvang van drugsverslaafden komt.

'De overlast van Rotterdam zal de gemeentegrenzen niet overschrijden', zegt VVD-commissielid N. Janssens. De commissie voorziet dat door de keuze voor een regionaal bestuur met minder ver reikende bevoegdheden de kans op conflicten tussen verschillende gemeenten in Rijnmond groter zal zijn dan bij een stadsprovincie. 'Het zou on-Nederlands zijn als er geen fricties komen.'

Het advies van de Commissie 'Agenda voor de Toekomst' staat mijlenver af van het compromis dat in politiek Den Haag in elkaar wordt gezet. Naar verluidt zal het kabinet vrijdag kiezen voor een stadsprovincie met een groot aantal bestuurstaken.

Rotterdam wordt dan in vijf gemeenten opgedeeld. De stad krijgt daardoor zijn grenzen van vóór de oorlog terug en gaat ruim vierhonderdduizend inwoners tellen. De deelgemeenten Hoogvliet, Hoek van Holland, Alexanderpolder en Hillegersberg-Schiebroek worden zelfstandig.

De Rotterdamse raadsfracties vinden dit voorstel van het kabinet slecht. 'Rotterdam wil niet delen, de regio wil wèl delen; het ministerie wil een béétje delen. Dat is het slechtste wat denkbaar is', vindt Aubert. Hij denkt dat het machtsevenwicht in de regio beter gewaarborgd is bij een provincie 'nieuwe stijl'. 'In zo'n situatie zijn de bevoegdheden zo verdeeld, dat Rotterdam in dat regiobestuur feitelijk net zo veel te zeggen heeft als de gemeente Spijkenisse.'

Ook M. Kneepkens van de Stadspartij is fel tegen de plannen van minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken. Deze partij mobiliseerde in de aanloop naar het referendum het politieke verzet tegen de opdeling van Rotterdam. 'Het compromis van Dijkstal is koehandel. Gesjoemel, gewriemel en gepiemel. Ook in Alexanderpolder, Hillegersberg en Schiebroek keerden de bewoners zich en masse tegen de opdeling van Rotterdam', beweert hij.

Het PvdA-Tweede-Kamerlid P. van Heemst is bang dat het advies van de Rotterdamse commissie, waarvoor in de raad een breed draagvlak bestaat, in het parlement weinig gewicht in de schaal zal leggen. Zijn eigen fractie valt nogal over het feit dat de commissie het takenpakket van de stadsprovincie wil uitkleden. 'Hoe kun je nu als regio economisch beleid ontwikkelen als je sociale zaken en werkgelegenheid in handen van de gemeenten laat?', vraagt Van Heemst zich af.

Hij is vooral niet te spreken over de bestuurlijke taakverdeling die de commissie in Rijnmond voor ogen staat: de 'harde' sector naar een provincie 'nieuwe stijl' en de 'zachte' sector in handen van de gemeenten laten. 'Dat zal vooral Rotterdam met zijn overdaad aan grootstedelijke problemen weinig soelaas bieden', vreest hij. 'De kracht van Rotterdam is de kracht van de regio. De sores van Rotterdam horen daarom ook de sores van de regio te zijn,' vindt Van Heemst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden