Commissie wil af van loting voor goede leerlingen

Goede leerlingen uit het voortgezet onderwijs hoeven in de toekomst niet meer te loten voor een opleiding met een studentenstop....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De commissie Toelating numerus-fixusopleidingen doet deze aanbevelingen in een advies dat haar voorzitter, de psycholoog prof. P. Drenth, dinsdag in Den Haag overhandigde aan minister Ritzen van Onderwijs. De commissie wil het stelsel van gewogen loting vervangen door een systeem waarin meer rekening wordt gehouden met goede studieprestaties.

De helft van de plaatsen bij studies met een studentenstop moet daarom worden gereserveerd voor studenten met de hoogste gemiddelde cijfers (in de praktijk zal het gaan om cijfers vanaf een 7,3 à 7,4). Vier van de tien plaatsen worden verloot, waarbij het verschil in cijfers geen rol speelt, zodat iemand met gemiddeld een zeven niet meer kans maakt dan iemand met gemiddeld een zes.

De resterende 10 procent wordt gereserveerd voor studenten met werk- of onderzoekservaring die in het verlengde van de studie ligt. Een scholier die verpleeghulp is geweest, kan bijvoorbeeld rechtstreeks worden toegelaten tot de opleiding geneeskunde, ook al heeft hij niet zo'n briljante eindlijst. De universiteiten krijgen enige zeggenschap in de verdeling van die 10 procent. Drenth stelt voor maximaal 5 procent van het totale aantal plaatsen te reserveren voor 'bijzondere gevallen', zoals vluchtelingen of rijksgenoten.

Het advies van de commissie-Drenth is een compromis tussen de wens de numerus-fixusopleidingen toegankelijk te houden voor iedereen die het juiste diploma heeft, en het streven scholieren zelf meer invloed in hun toekomst te geven.

In zijn toelichting sprak Drenth over 'schrijnende gevallen die geleid hebben tot politieke onrust', een verwijzing naar de zaak van de gymniaste Meike Vernooy. Zij werd vorig jaar zomer voor geneeskunde uitgeloot, ondanks een gemiddeld eindcijfer van 9,6. In het systeem dat de commissie-Drenth voorstelt zou zij zonder meer zijn aangenomen, ook al omdat Vernooy onderzoek had gedaan aan de faculteit geneeskunde van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

De commissie wil het aantal aanmeldingen verminderen door scholieren die niet het juiste vakkenpakket hebben niet meer te laten meedingen naar een plaats. Bovendien vervalt de mogelijkheid onbeperkt mee te loten. Afgelopen studiejaar had 40 procent van degenen die meelootten al eerder aan een loting meegedaan. Volgens Drenth ligt, als het aantal kandidaten op die manier is verkleind, de kans voor degenen die moeten loten rond één op drie. Dat is ongeveer de kans die scholieren met een eindcijfer onder de 7,5 in het huidige systeem al hebben.

Minister Ritzen, die de commissie-Drenth augustus vorig jaar installeerde, toonde zich tevreden over het rapport. Hij zei er weinig concreets over omdat hij niet vooruit wil lopen op het kabinetsstandpunt. Ritzen sprak van een advies 'waar het kabinet iets mee kan' en zei snel te willen handelen. Een nieuw systeem kan op zijn vroegst in het studiejaar 1999-2000 ingaan, als tenminste het betreffende wetsvoorstel in mei is aangenomen.

Pagina 7: Systeem voor gewogen loting werd in 1975 ingevoerd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden