Commissie: Waterbeleid holt achter feiten aan

DEN HAAG (ANP) - Nederland is niet goed voorbereid op overstromingen. Het waterbeleid holt achter de feiten aan. Het kabinet moet de achterstanden veel sneller wegwerken en daarvoor veel meer geld vrijmaken. Langer talmen tast de geloofwaardigheid van de overheid aan.

Zo luidt het oordeel van de door prins Willem-Alexander geleide Adviescommissie Water (ACW). De kroonprins sloeg zaterdag in de Telegraaf alarm over de onvoldoende voorbereiding.

Volgens 'zijn' commissie is er 1,6 miljard euro nodig om de primaire keringen op orde te krijgen, terwijl de regering hiervoor tot 2011 maar 420 miljoen op de begroting heeft staan. In dit tempo duurt het nog tot ver na 2020 voordat de waterkeringen zijn aangepast.

Betere voorbereiding

De commissie is verbaasd dat van eenderde van de belangrijke dijken niet precies bekend is hoe sterk ze zijn. Datzelfde geldt voor bijna de helft van de 942 kunstwerken die er zijn om het water tegen te houden.

De orkaan 'Katrina' heeft volgens de commissie laten zien dat het ondenkbare plotseling realiteit kan worden. De aanpak moet daarom niet alleen op preventie zijn gericht. Nederland moet zich organisatorisch beter voorbereiden op het grote gebied dat overstroomd kan worden en op de grote gevolgen die zo'n overstroming kan hebben. Nu is de verantwoordelijkheid ervoor versnipperd over een aantal bestuurslagen

De commissie voorspelt dat de stijging van de zeespiegel en de toenemende stroom- en golfaanval de erosie aan de kust verergeren. Dat bedreigt de stabiliteit van de zeereep en het kustfundament. Het risico wordt nog groter wanneer de oevers steiler worden door uitbreiding van de bebouwing richting zee. Over de combinatie kustveiligheid-bebouwing is nog niet goed nagedacht. De commissie pleit daarom voor een integrale kustvisie.

Minister Karla Peijs liet zaterdag weten de conclusies van de commissie te zullen bestuderen. Ze zei zich niet bang te voelen. ,,Nederland is een heel veilig land,'' aldus de bewindsvrouw voor de microfoon van Radio I.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden