Commissie: 'verziekte' Arnhemse gemeentepolitiek geplaagd door 'beledigingen en intimidatie'

De Arnhemse gemeentepolitiek wordt geplaagd door 'beledigingen en grof taalgebruik, intimidatie en schofferen'. Dat constateert een onafhankelijke commissie die de bestuurlijke chaos in de Gelderse hoofdstad heeft onderzocht. De gemeenteraad zou het machtigste, beslissende orgaan moeten zijn, maar in de dagelijkse praktijk maken de wethouders de dienst uit. Zelfs de burgemeester heeft weinig tot niets in de melk te brokkelen.

Peter van Ammelrooy
Stadhuis van Arnhem. Beeld anp
Stadhuis van Arnhem.Beeld anp

De Arnhemse politiek is al jaren in de greep van bestuurlijke chaos en politiek tumult. Sinds mei 2014 zijn er al twee colleges van burgemeester en wethouders gesneuveld. Eerst omdat GroenLinks opstapte en dit jaar omdat de ChristenUnie, dat de plek van GroenLinks had ingenomen, zijn handen aftrok van de coalitie. Vier wethouders vertrokken. Sinds juni regeert er een minderheidscollege van SP, D66 en CDA. Van de zeven wethouders die in 2014 aantraden zijn er nog maar vijf over. Deze zomer besloot de gemeenteraad tot een onafhankelijk onderzoek naar het politieke reilen en zeilen.

De onderzoekscommissie signaleert dat de hoge ambities van Arnhemse bestuurders leiden tot 'een cultuur van volhouden en doorgaan, van doelen die de middelen heiligen, van altijd gelijk hebben, van voldongen feiten, van straatvechten'. De Arnhemse politiek deelt die mentaliteit met veel grote steden in Nederland, waar bestuurders de stad zien als een groots project. Maar in Arnhem heeft dat grootstedelijk streven geleid tot een verziekt politiek klimaat.

Ontluisterend beeld

Het onderzoeksrapport noemt geen namen, maar signaleert wel een 'een machtsblok van de twee grootste partijen, waarbij wethouders de toon aangeven'. Dat wordt in de gemeente opgevat als kritiek op het optreden van SP en D66, die elk twee van de vijf wethouders leveren. Al jaren klinkt de meeste kritiek op Gerrie Elfrink van de SP en D66'er Martijn Leisink. De twee werden door de opgestapte SP-wethouder Alex Mink in lokale media omschreven als 'grote stralende zonnen die alles verschroeien'.

Het rapport is doorspekt met uitlatingen van anoniem opgevoerde bestuurders, die een ontluisterend beeld schetsen van de politieke verhoudingen. 'In het college worden dingen tot op het punt van schreeuwen met elkaar uitgevochten', stelt een betrokkene.

'Je zag de afkeuring, of eigenlijk de verachting, in hun blikken. Dan dacht ik: ik vertegenwoordig hier wel een bepaald deel van de bevolking', aldus een ander.

Een van de aanbevelingen die de onderzoekscommissie doet is een grotere rol voor de burgemeester. Dat is het voormalige PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die vorige maand is aangetreden. Hij nam het stokje over van de D66'er Boele Staal, die de boel sinds eind vorig jaar waarnam nadat burgemeester Herman Kaiser (CDA) zijn werkzaamheden had neergelegd. Kaiser had toen al maanden ziek thuis gezeten.

Het rapport constateert verder dat de Arnhemse gemeentepolitiek zich net als de spreekwoordelijke Baron van Münchhausen aan de eigen haren uit het moeras zal moeten trekken. De gemeenteraad debatteert komende maandag over de uitkomsten van het onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden