Commissie: verdubbel investeringen in groene energie

Een commissie van deskundigen acht halvering van de uitstoot van het broeikasgas CO2 op lange termijn mogelijk. Om dat in 2050 te bereiken moeten de investeringen van de overheid in energiebesparing en duurzame energie verdubbeld worden: van 1 miljard per jaar naar 2 miljard per jaar....

Commissievoorzitter Rein Willems, de topman van Shell-Nederland, overhandigde het rapport Meer met energie, kansen voor Nederland maandag aan minister Laurens-Jan Brinkhorst (Economische Zaken) en staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu).

Van Geel hoopt dat het rapport een belangrijke rol gaat spelen bij de onderhandelingen om te komen tot een nieuw kabinet. Brinkhorst ziet in de aanbevelingen van de commissie een ‘aanscherping’ van het beleid.

Volgens de commissie is er in de komende anderhalf jaar voldoende geld voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technieken, dankzij onder meer aardgasbaten en de overeenkomst die gesloten is rond het langer openhouden van de kerncentrale Borssele.

De commissie heeft meer dan tachtig mogelijkheden onderzocht om te komen tot een meer duurzame energievoorziening, en daaruit 26 geselecteerd die de meeste kansen bieden. Het gaat niet alleen om het omvormen van de energievoorziening in elektriciteitscentrales, maar ook om het rijden op alternatieve brandstoffen en energiebesparing in gebouwen, landbouw en industrie.

Kernenergie ziet de commissie niet als een oplossing voor het energievraagstuk op een termijn van vele tientallen jaren. Wel kan meer kernenergie nodig zijn om te voorkomen dat Nederland over tien tot vijftien jaar in de knel gaat komen met de energievoorziening.

De commissie stelt dat de noodzakelijke omvorming van de energie of wel de energietransitie vraagt om een ‘consistent langetermijnbeleid van minstens drie tot vier kabinetsperioden’.

Voorzitter Richard de Lange van EnergieNed, de organisatie van de energiebedrijven in ons land, zegt in een reactie dat het overheidsbeleid niet, zoals nu, met de regelmaat van de klok moet veranderen. Het is aan de politiek om gedurende lange tijd miljarden uit te trekken voor energietransitie. Op korte termijn is er volgens De Lange behoefte aan meer kolenstook en kernenergie voor de productie van stroom.

PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom vindt dat de commissie is gekomen met een ‘goede en stevige tekst’, maar ook dat het kabinet ‘een flinke draai om de oren krijgt’. Volgens Samsom is er nu ‘nauwelijks sprake van een stabiel overheidsbeleid’.

De VVD is tevreden dat kernenergie, naast schone toepassing van fossiele brandstoffen, wordt erkend als een mogelijkheid om op korte termijn iets aan de energieproblematiek te doen, maar de liberalen vinden het teleurstellend dat daar maar in twee zinnetjes iets over wordt gezegd.

D66 is blij met de nadruk op duurzame energie en wil dat er ook veel geld voor wordt vrijgemaakt. Volgens Tweede Kamerlid Boris van der Ham moeten overheid, bedrijfsleven en milieubeweging samen een ‘langjarig perspectief’ voor de omslag naar duurzame energiebronnen ondersteunen.

Volgens GroenLinks bepleit de commissie terecht de snellere omschakeling naar een duurzame energiehuishouding en meer energiebesparing. ‘Dit is broodnodig en had al jaren geleden moeten zijn gebeurd. Beter laat dan nooit’, constateerde Tweede Kamerlid Kees Vendrik. Kernenergie is volgens GroenLinks geen duurzame energie en daarom geen optie.

Milieuorganisatie Greenpeace stelt dat de doelstelling van vijftig procent CO2-reductie niet toereikend is. Kernenergie is volgens Greenpeace in de overgang naar een duurzame energiehuishouding ‘misplaatst’.

‘Vieze energie als kolen en kernenergie krijgen een grote rol toebedeeld’, zo oordeelde Donald Pols van Milieudefensie maandag. Ambities op het gebied van energiebesparing worden volgens hem in het plan naar beneden bijgesteld

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden