Commissie van vijf prominente oud-politici licht WAO door

Vijf vooraanstaande ex-politici gaan de WAO doorlichten. Elk van de vijf grote politieke partijen heeft een coryfee naar voren geschoven....

Van onze verslaggever

De overige leden van de vijfmanscommissie zijn PvdA'er R. Vreeman, VVD'er J. Kamminga, D66'er A. Rinnooy Kan en, namens GroenLinks, A. van Es. Vakbeweging en werkgevers hebben minister Vermeend van Sociale Zaken gevraagd een commissie van 'wijzen' te benoemen om hun licht te laten schijnen over de hoge arbeidsongeschiktheid in Nederland. De analyse van de commissie moet uitmonden in een advies van de Sociaal-Economische Raad aan het kabinet.

Het is de eerste keer dat Rinnooy Kan namens D66 een functie aanvaardt. Tot nu toe heeft hij zich slechts als, zoals hij het zelf noemde, 'snurkend lid' van D66 geafficheerd. Rinnooy Kan is voorzitter geweest van de werkgeversorganisatie VNO en, na de fusie met het NCW, VNO-NCW. Sinds 1996 is hij lid van de raad van bestuur van bankverzekeraar ING.

Vreeman was voorzitter van de Vervoersbond FNV en vervolgens vice-voorzitter en Kamerlid voor de PvdA. Momenteel is hij burgemeester van Zaanstad. Kamminga is jaren voorzitter geweest van belangenverenigingen voor het midden- en kleinbedrijf, eerst KNOV en vervolgens, na de fusie met NCOV, van MKB Nederland. Nu is hij commissaris van de koningin in Gelderland. Van Es is in de Tweede Kamer fractievoorzitter geweest van de PSP, een voorloper van GroenLinks. Nu is zij directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie.

Het vijftal krijgt ondersteuning van een secretariaat van WAO-deskundigen. Hiervoor zijn onder meer de WAO-onderzoekers Aarts en De Jong van het gelijknamige Haagse bureau aangezocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden