Commissie-Van Dijk

HET LAG IN DE LIJN der verwachting dat de commissie-Van Dijk een kritisch rapport zou schrijven over de bankierende provincie Zuid-Holland....

De commissie-Van Dijk velt een snoeihard oordeel, waar niemand omheen kan. Gedeputeerde Staten handelden 'onjuist' door in 1995 te besluiten met gemeenschapsgeld te gaan bankieren; ze handelden 'onrechtmatig' door hun besluit niet voor te leggen aan Provinciale Staten, die het budgetrecht hebben; en ze handelden 'ondemocratisch' door dit besluit geheim te houden voor het orgaan dat hen moet controleren.

Maar Van Dijk c.s. hebben meer aan het licht gebracht. De administratie van de financiële transacties van de afgelopen jaren is grotendeels zoek, op een schaal dat opzet niet kan worden uitgesloten. Bovendien is het OM een gerechtelijk vooronderzoek begonnen naar gerommel met provisies door de ambtenaar die alle transacties op zijn geweten heeft. Het beeld dat deze ambtenaar, K. Baarspul, louter te goeder trouw het beleid van zijn superieuren uitvoerde, behoeft op z'n minst bijstelling.

Het is stom toeval dat de provincie Zuid-Holland nu tegen de lamp is gelopen. Als het handelshuis Ceteco niet was omgevallen en er voor de provincie geen strop dreigde van 47 miljoen gulden, had ambtenaar Baarspul nog jarenlang zijn gang kunnen gaan. De extra inkomsten van zijn bankiersgedrag waren iedereen zeer welkom. De provincie Zuid-Holland zit al jaren krap bij kas, mede doordat de vergoeding uit het Provinciefonds plaatsvindt op basis van grondoppervlak en niet op basis van inwonertal. De provincie was duidelijk te verstaan gegeven dat het creatief op zoek moest naar inkomsten of bezuinigingen. Niemand voelde de behoefte te informeren naar de herkomst van al die mooie rente-inkomsten.

Terecht stelt commissievoorzitter Van Dijk dat dit gedrag niet alleen commissaris van de koningin Leemhuis valt aan te rekenen. Allerlei partijen hebben schuld aan deze affaire. Gedeputeerde Staten vormen een collegiaal bestuur dat zijn taken delegeert. De gedeputeerden die destijds verantwoordelijk waren, én de ambtelijke leiding verdienen op het matje te worden geroepen. Ook op het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben ambtenaren schromelijk zitten slapen. En last but not least is weer eens vastgesteld dat een handtekening van een accountant lang niet zoveel voorstelt als de branche doet voorkomen.

Het geeft geen pas om met overheidsgeld te speculeren of te bankieren. De Ceteco-affaire heeft dat nog eens glashelder gemaakt. Maar bij deze les kan het niet blijven. Alleen als alle verantwoordelijken hun consequenties trekken, kan het vertrouwen in Gedeputeerde Staten worden hersteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden