Commissie: twijfel over beoordelingen van Filmfonds

AMSTERDAM -De beoordelingen van subsidieaanvragen door het Nederlands Fonds voor de Film zijn mogelijk niet objectief. Dat concludeert de visitatiecommissie die het Fonds in opdracht van het ministerie van Cultuur heeft doorgelicht.


De commissie, blijkt uit het visitatierapport, zet vraagtekens bij de gang van zaken bij het Fonds, waar het de beoordeling van aanvragen betreft. De adviseurs van het Fonds beoordelen de aanvragen op basis van hun eigen expertise. Heldere criteria ontbreken. Bovendien vervullen de sectorhoofden van het Fonds dubbelrollen. Ze werven de adviseurs, bepalen in welke commissie die komen te zitten, leiden de vergaderingen en zijn verantwoordelijk voor het eindadvies. 'Het risico van procedural impropriety is sterk aanwezig', aldus de visitatiecommissie. In de filmwereld, met name onder producenten, bestaat al lange tijd veel kritiek op de procedures bij het fonds.


Overigens is de commissie vol lof voor de nieuwe directeur, Doreen Boonekamp. Onder haar leiding zijn al veel veranderingen ten goede in gang gezet.


Het Filmfonds is een van de negen sectorinstituten (die hun sector nationaal en internationaal moeten vertegenwoordigen en promoten) die zijn beoordeeld. Tezamen krijgen ze 33 miljoen euro van de overheid. Daarnaast zijn zes fondsen onderzocht, die gezamenlijk bijna 290 miljoen euro aan subsidie geven.


Het Fonds Beeldende Kunst Vormgeving en Bouwkunst en de Mondriaan Stichting worden als goed beoordeeld. Het Filmfonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Fonds Podiumkunsten krijgen een ruime voldoende. Het Stimuleringsfonds voor de Architectuur krijgt een voldoende. Dit fonds zou eigenzinniger mogen optreden, meent de commissie.


Onder de sectorinstituten worden het Muziekcentrum Nederland en Premsela (design) als goed beoordeeld. Eye (met onder meer het Filmmuseum) en het Nederlands Architectuurinstituut krijgen een ruime voldoende. Een voldoende is er voor Kunstfactor, Erfgoed Nederland en het Theaterinstituut. Het Virtueel Platform en het Nederlands Muziek Instituut (NMI) scoren matig. Het NMI is financieel zeer kwetsbaar, constateert de commissie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden