Commissie stiekem 'acht zich niet geïnformeerd'

De 'commissie stiekem', bestaande uit de fractievoorzitters in de Tweede Kamer, 'acht zich niet geïnformeerd' over de rol en werkwijze van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten bij de verzameling van de 1,8 miljoen metadata telefoongegevens. Dat lieten de fractieleiders gisteren weten naar  aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad dat zij op 12 december vorig jaar vertrouwelijk waren bijgepraat door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) over het aftappen door de Nederlandse diensten van de gegevens.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom Beeld ANP

Plasterk had eerder gezegd dat de Amerikanen dat hadden gedaan en onthulde pas op 4 februari hoe het werkelijk zat.

De 'commissie stiekem', waarin fractieleiders vertrouwelijk worden bijgepraat over veiligheidszaken, zat dinsdag bijna 1,5 uur bijeen om te praten over het lekken van geheimen naar NRC Handelsblad. De spanningen tussen de fractievoorzitters waren opgelopen nadat CDA-leider Sybrand Buma uitlatingen van Samsom over de commissie 'ongelofelijk stom' had genoemd.

Samsom haalde daarop verhaal bij Buma. 'Ik neem genoegen met zijn uitleg', zei Samsom na afloop van het overleg. 'Volgens mij moeten we proberen alles achter ons te laten en de emoties een beetje te bedwingen en kijken of we weer gezamenlijk verder kunnen.'

Samsom betreurt het dat er allerlei informatie is gelekt uit de commissie stiekem, of dat nu klopt of niet. Hij zei dat hij zelf 'nooit' uit de commissie heeft gelekt. De fractievoorzitters hebben afspraken gemaakt om te voorkomen dat er opnieuw wordt gelekt, aldus de PvdA-voorman.

Vorige week botste Samsom met D66-leider Alexander Pechtold, die een motie van wantrouwen tegen Plasterk indiende in het Kamerdebat omdat de minister de Kamer niet geïnformeerd zou hebben over de spionagezaak. Samsom leek vervolgens te suggereren dat de fractievoorzitters wel zijn geïnformeerd, namelijk via de commissie stiekem. De verklaring van dinsdag 'geeft het gevoel van de gehele commissie zo ongeveer wel weer', zei Samsom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.