Commissie: pas strafrecht toe op overheidsorganen

Ambtenaren en zelfstandige onderdelen van de overheid moeten strafrechtelijk aangepakt kunnen worden. Dat stelt een commissie van juristen in een advies aan het kabinet....

Rijk, gemeente en provincie kunnen wel civielrechtelijk aangepakt worden, maar komen vanouds niet in aanmerking voor strafrechtelijke vervolging. Door een uitspraak van de Hoge Raad (het tweede Pikmeerarrest) is daar een uitzondering op gemaakt. Ambtenaren van plaatselijke overheden kunnen in bepaalde gevallen wel vervolgd worden.

De Tweede Kamer dringt al langere tijd aan op uitbreiding van die aansprakelijkheid naar de rijksoverheid. De Commissie-Roelvink neemt die wens over en gaat een stap verder. Individuele overheidsfunctionarissen die in het kader van hun functie verantwoordelijk zijn voor wetsovertredingen, moeten altijd strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Zelfstandige onderdelen van rijk, gemeente of provincie moeten daarnaast als rechtspersoon vervolgbaar zijn voor milieu- en economische delicten.

Het kabinet reageerde vrijdag terughoudend op het advies. Bijna nergens in de wereld kan de overheid strafrechtelijk vervolgd worden. Bovendien verwerpt het kabinet de eis dat in voornoemde gevallen de minister van Justitie afziet van zijn verantwoordelijkheid voor het vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden