Commissie oordeelt over hoog budget voor gehandicapten

Gehandicapten die een extreem hoog budget nodig hebben om zelf de nodige thuiszorg te kunnen bekostigen, moeten worden aangemeld bij een speciale commissie....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Staatssecretaris Terpstra van Volksgezondheid zei woensdag in de Tweede Kamer dat zorgverzekeraars aanvragen voor een persoonsgebonden budget (PGB) dat hoger is dan 650 gulden per dag, voor advies moeten melden bij de zogeheten regiegroep van de Ziekenfondsraad. Die groep is enkele maanden geleden ingesteld om de problemen met het PGB, dat vorig jaar op beperkte schaal werd ingevoerd, op te lossen.

Een woordvoerder van de regiegroep zei na afloop van het kamerdebat dat het aantal extreem hoge budgetten minder dan tien bedraagt. Driekwart van alle ontvangers van een PGB krijgt 66 gulden per dag of minder. Een advies om een zeer hoog budget uit te keren is formeel niet bindend, maar feitelijk wel, is de opvatting van de regiegroep.

Rond de hoge PGB's zijn de afgelopen tijd problemen gerezen. Verzekeraars die het budget moeten toewijzen, wilden niet meer uitkeren dan driehonderd gulden per dag.

In antwoord op vragen van het PvdA-kamerlid Vliegenthart moest Terpstra erkennen dat niet alleen de thuiszorg, maar ook verpleeghuizen niet altijd in staat zijn om aan bewoners de zeer intensieve zorg te leveren die noodzakelijk is, omdat hun budget beperkt is. 'Een klemmend dilemma, dat vooralsnog niet is op te lossen', vond de bewindsvrouw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden