Commissie onderzoekt alternatief voor loting hoger onderwijs

Een commissie onder voorzitterschap van prof. P. Drenth gaat onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn voor het systeem van loting voor het hoger onderwijs....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Een van de voorstellen die de commissie zal onderzoeken, is of jongeren die één keer zijn uitgeloot en intussen relevante werkervaring hebben opgedaan voor de studie die zij willen doen, een grotere kans op inloten kunnen krijgen.

Ook zal de commissie onderzoeken of een compleet nieuw stelsel van selectie wenselijk is. Het Nederlandse lotingsssysteem wordt vergeleken met de manier waarop in het buitenland hogescholen en universiteiten hun studenten selecteren. Het plan voor zo'n onderzoek bestond vorig jaar al, maar leek weinig prioriteit te hebben. De commissie is ijlings ingesteld nadat de Rotterdamse Erasmus Universiteit de zeventienjarige Meike Vernooy vanwege bijzondere prestaties buiten de loting om tot de medicijnenstudie wilde toelaten.

De commissie zoekt contact met de vereniging van uitgeloten studenten Lotgenoten. De verschillende modellen van selectie worden bekeken op uitvoerbaarheid, rechtvaardigheid en effectiviteit.

Drenth, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft uitgesproken opvattingen over selectie. In 1995 zei hij in de Duijkerlezing over selectie te betwijfelen of er überhaupt wel een sluitende manier is om geschikte kandidaten te testen voor de toelating. De relatie tussen cijfers en studiesucces is volgens hem maar moeilijk te bewijzen. 'Uit de wat oudere publicaties kwam al naar voren dat de voorspelmogelijkheid van studiesucces op de universiteit in het algemeen zeer bescheiden is. In ieder geval zo laag dat er niet veel grond is voor optimisme.'

Evenmin heeft hij veel vertrouwen in gesprekken om vooraf de geschiktheid en motivatie te onderzoeken, zoals de Erasmus Universiteit deze week suggereerde naar aanleiding van de discussie over de loting. 'Er zit evenmin muziek in de meting van persoonlijkheidskenmerken als prestatiemotivatie en faalangst, zeker niet als die ook nog op een onbetrouwbare manier worden geschat, zoals in een toelatingsgesprek', zei Drenth op de Duijkerlezing. Loten noemde hij destijds het compromis tussen rechtvaardigheid en redement.

De commissie bestaat verder uit twee studenten en de onderzoekster naar studiesucces U. de Jong van het SCO/Kohnstam Instituut. De andere leden zijn O. Brouwer (Hogeschool Gelderland), H. Huisjes (dekaan medicijnen Groningen), J. Buys (St. Jans Lyceum Den Bosch), J. Franssen (burgemeester Zwolle), E. Verwey (coördinator geneeskunde UvA).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden