Nieuws

Commissie: Nederland doet niet genoeg om mensenrechtenschendingen aan EU-grens te stoppen

Nederland en andere Europese lidstaten moeten meer doen om de rechten van migranten te beschermen die naar de Europese Unie reizen. Dat schrijft de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in een kritische brief. Het huidige beleid is volgens de commissie in strijd met zowel internationale standaarden als Europese waarden.

Redactie
Migranten bij een vluchtelingenkamp in Griekenland. Beeld Nicola Zolin
Migranten bij een vluchtelingenkamp in Griekenland.Beeld Nicola Zolin

‘Om het beleid op rechtmatige wijze uit te voeren moet de grondhouding van lidstaten veranderen van ‘waar komen we mee weg’ naar ‘wat moeten we doen?’, aldus de onafhankelijke commissie, waarvan de tien leden het parlement en de regering op basis van eigen onderzoek adviseren over het migratiebeleid en vreemdelingenrecht.

De ACVZ onderzocht mensenrechtenschendingen aan de Europese buitengrenzen, en vooral zogenoemde push- en pullbacks. Dat zijn acties waarbij migranten worden weggestuurd door een van de Europese lidstaten (pushbacks) of teruggehaald door een ander land (pullbacks) zonder dat ze een asielverzoek hebben kunnen indienen. De commissie noemt dit soort acties ‘ontoelaatbaar en in strijd met internationale standaarden en Europese waarden. We zijn door een ondergrens gegaan aan de EU-grens.’

De commissie stelt dat het lastig is vast te stellen wat precies gebeurt aan de Europese buitengrenzen. Deels komt dat doordat het gebeurt op moeilijk toegankelijke plekken, zoals militair terrein of op zee. Ook zijn er veel verschillende instanties bij betrokken.

Tevens is het moeilijk voor slachtoffers van illegale pushbacks om hun recht te halen, stelt de adviescommissie. De mogelijkheden om te klagen, bijvoorbeeld bij Europese grensbewaker Frontex, zijn zeer beperkt. Juridische bijstand is nauwelijks geregeld. De commissie wijst erop dat Nederland hiermee juridisch nog meer in de problemen kan komen. Het ‘patroon van wegkijken en onderling afschuiven van verantwoordelijkheid door lidstaten, en ook de EU-instellingen’ moet volgens de ACVZ doorbroken worden. Maar het ontbreekt aan ‘politieke wil’, aldus de commissie, die vindt dat Nederland zich sterker moet inzetten om de situatie aan de grenzen te verbeteren, bijvoorbeeld met materiële steun of financiële middelen.

Verder zou Nederland zich volgens de ACVZ moeten inzetten om in samenwerking met de andere lidstaten het beleid te veranderen, de rechtspositie van de migranten te verbeteren en de grensmonitoring aan te scherpen.

De Tweede Kamer houdt woensdagmiddag een rondetafelgesprek over de pushbacks met verschillende organisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden