Commissie moet CDA omvormen tot 'echte oppositiepartij'

De Tweede-Kamerfractie van het CDA is zeer ontevreden over haar eigen functioneren in de oppositie. Er is een commissie van drie benoemd die van de fractie een echte oppositiepartij moet maken....

JAN HOEDEMAN

Van onze verslaggever

Jan Hoedeman

DEN HAAG

Het afgelopen weekeinde is de CDA-fractie bijeen geweest in Lage Vuursche. Daar is vastgesteld dat de CDA-fractie harder oppositie moet gaan voeren. Op onderwerpen als illegalen, de drugsnota en Nederlandse bijdragen aan VN-operaties moet de VVD rechts worden gepasseerd. Als het gaat om de sociale zekerheid en de inkomenspolitiek, moet de PvdA links worden ingehaald. Op die manier hoopt het CDA in de oppositie een herkenbaarder gezicht te krijgen.

De benoeming van de commissie van drie is pijnlijk voor Heerma, die er in zijn eerste jaar niet in is geslaagd een eenheid te maken van de CDA-fractie. De Hoop Scheffer was eerder Heerma's tegenkandidaat voor het fractievoorzitterschap. Deetman liet in de laatste kamerverkiezingscampagne weten ìn te zijn voor het fractievoorzitterschap. De commissie zal gesprekken gaan voeren met alle fractieleden en komt in oktober met voorstellen.

Tijdens een peiling in de fractie is gebleken dat een meerderheid voorstander is van een politiek fractiebestuur. Alleen zo kan het CDA vormgeven aan alerte en harde oppositie. Heerma heeft een jaar geleden met instemming van de fractie een anti-cumulatieregeling afgesproken. Dit houdt in dat een fractielid dat eerste woordvoerder is op een bepaald beleidsterrein, niet ook nog eens in het fractiebestuur zitting mag hebben. Volgens een aantal fractieleden werkt dit principe als het CDA regeringspartij is, maar wreekt het zich in de oppositie, omdat alle 'politieke antennes' over de fractie zijn verspreid in plaats van geconcentreerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden