Commissie moet bestuur islamscholen verbeteren

Een interne commissie moet binnen twee maanden met maatregelen komen om het vaak zwakke bestuur van islamitische scholen te verbeteren....

ANP

De algemene ledenvergadering van de scholen heeft dat zaterdag in Doorn besloten. Volgens Yassir Hartog, interim-directeur van de ISBO, had de bijeenkomst een constructief karakter. Vooraf had Hartog voorspeld dat het ‘oorlog’ zou worden tussen de schoolbesturen. ‘De besturen zijn er van overtuigd dat het noodzakelijk is het eigen nest op te ruimen’, zei Hartog na afloop van de vergadering waar zestien schoolbesturen waren vertegenwoordigd.

De scholen met een zwak bestuur krijgen in de toekomst waarschijnlijk hulp van een door de ISBO gestuurde raad van wijzen. De scholen besloten de koepel niet de mogelijkheid te geven besturen eerder af te zetten. Dat zou de problemen volgens Hartog niet oplossen. ‘Want onder een slecht functionerend bestuur zit vaak een slecht management en een school met slecht onderwijs.’

De commissie gaat wel bekijken of slecht functionerende scholen sneller kunnen worden geroyeerd. Hartog denkt aan een indeling in categorieën: ‘A-scholen waar het bestuur goed functioneert en B-scholen die het besturen nog moeten leren.’ Bij de ISBO zijn 22 schoolbesturen van in totaal 46 islamitische scholen in Nederland aangesloten. Door betere besturen denkt Hartog problemen als met het Amsterdamse schoolbestuur Siba, waaronder drie scholen vallen, in de toekomst te voorkomen.

Een Siba-bestuurslid raakte werd veroordeeld na een greep in de kas met overheidsgeld. Verder daalde de kwaliteit van het onderwijs en kreeg het bestuur zo’n hoge schuld, dat staatssecretaris Sharon Dijksma heeft gedreigd de drie scholen te sluiten. Siba is niet het enige islamitische schoolbestuur dat in problemen verkeert. Een stichting in Helmond wordt verdacht van fraude met onderwijsgeld. Dijksma heeft deze maand hiervan aangifte gedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden