'Commissie moet álle EU-landen kunnen dwingen'

De Europese Commissie moet de bevoegdheid krijgen alle EU-landen te dwingen problemen in hun economieën aan te pakken. Dat schrijft minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) in een ingezonden brief in de Volkskrant.

Ron Meerhof
null Beeld anp
Beeld anp

Verhagen wil niet langer onderscheid maken tussen eurolanden en lidstaten van de Europese Unie. Dat betekent dat ook landen als het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Polen en Denemarken door Europa op de vingers getikt kunnen worden.

In de aanloop naar de Europese top in Brussel, volgend weekeinde, gaat het kabinet daarmee een volle stap verder dan de huidige discussie. Die ging vooral over strenger toezicht op de naleving van begrotingsregels voor eurolanden. 'Maar dit is niet meer dan een symptoom van de crisis', aldus Verhagen. 'Het gaat niet alleen om gezonde begrotingen, maar ook om gezonde economieën.'

Vandaag stuurt het kabinet een brief naar de Tweede Kamer waarin nader wordt uitgelegd waaraan dan gedacht moet worden: te hoge schulden, schommelingen in huizenprijzen, snelle veranderingen in arbeidskosten, scherp dalende exporten.

Landen moeten gedwongen kunnen worden dergelijke problemen aan te pakken voordat die overslaan naar andere EU-landen, vindt Verhagen. Hoe ze dat doen, bepalen ze zelf. 'Nationale bevoegdheden blijven dus overeind. Maar de maatregelen zijn niet vrijblijvend. De EU-landen worden afgerekend op het resultaat.'
In zijn brief in de Volkskrant noemt Verhagen het voorbeeld van een land dat een langdurige werkloosheid van 15 procent heeft. 'Niet houdbaar', oordeelt hij. Die boodschap lijkt vooral bedoeld voor Zuid-Europa, waar enkele landen hoge werkloosheid kennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden