Commissie licht hoger onderwijs door

Een zeskoppige commissie gaat het stelsel van het hoger onderwijs vergelijken met systemen elders in de wereld. Minister Plasterk gaf hen woensdag die opdracht.

Bekend was al dat oud-minister Cees Veerman voorzitter wordt. Verder zitten in de commissie Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER), Koen Geven (voormalig voorzitter van de European Students Union), Ron Bormans (voorzitter College van Bestuur, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Ellen Hazelkorn (Director of Research and Enterprise en Dean of the Graduate Research School van het Dublin Institute of Technology) en Robert Berdahl (voorzitter van de Association of American Universities en voormalig collegevoorzitter van Berkeley).

Bouwsteen

Plasterk wil het stelsel van hoger onderwijs ingrijpend herzien. Het huidige, zogenoemde binaire stelsel, gebaseerd op de tweedeling tussen hoger beroepsonderwijs (hbo, hogescholen) en wetenschappelijk onderwijs (wo, de universiteiten), barst uit zijn voegen. Plasterk kondigde begin september aan een commissie aan het werk te zetten. De commissie brengt in februari 2010 advies uit. Plasterk verwacht dat het rapport een ‘belangrijke bouwsteen vormt voor verdere gedachtevorming over een voor Nederland passend toekomstig stelsel van hoger onderwijs’.

‘Nu zijn we bezig een steeds grotere groep zeer diverse studenten te persen door de twee types onderwijs die ons binaire stelsel biedt', zei Plasterk in september in de Volkskrant. ‘Dat blijkt steeds vaker te weinig te zijn’, aldus Plasterk ‘Immers: voor sommige groepen blijkt het hoger onderwijs te hoge eisen te stellen, voor anderen biedt het te weinig uitdaging. Ook is niet altijd duidelijk waar de onderwijstypes voor staan. ‘Waarom is de opleiding fysiotherapie hbo, en bedrijfskunde wetenschappelijk?’

Minister Plasterk. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden