Commissie kritisch over inspectie onderwijs

De kwaliteit van het onderwijs wordt in Nederland onvoldoende bewaakt. Dat zegt Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de parlementaire commissie die vernieuwingen in het onderwijs onderzoekt....

ANP

Volgens Dijsselbloem is het onmogelijk om te bepalen of leerlingen op dit moment beter onderwijs krijgen dan tien of twintig jaar geleden. Dat komt omdat er geen goed te vergelijken testresultaten beschikbaar zijn.

Alhoewel de onderzoekscommissie pas begin volgend jaar conclusies trekt, laat Dijsselbloem nu al weten dat hij kritisch is over de rol van de Inspectie van het Onderwijs. Zo heeft de dienst de manier van inspecteren over de jaren veelvuldig veranderd.

Oud-minister Jos van Kemenade is de eerste die woensdag door de commissie wordt ondervraagd. Met hem en zeventig anderen had de commissie besloten voorgesprekken. Dijsselbloem bestreed de opvatting van Van Kemenade (minister in het kabinet Den Uyl, 1973-1977) dat de commissie ‘een slager is die zijn eigen vlees keurt’. Dat kun je van iedere parlementaire onderzoekscommissie zeggen, aldus de PvdA'er.

De commissie heeft drie weken uitgetrokken voor de hoorzittingen. Ondervraagd worden ministers, beleidsmakers, parlementariërs, leraren, leerlingen en ouders. Voor de meeste gesprekken is een lesuur, 50 minuten, gereserveerd.

Op de laatste dag, 7 december, ondervraagt de commissie Jacques Wallage, Jo Ritzen en Tineke Netelenbos. Deze drie bewindslieden van de PvdA waren centrale figuren in de onderwijsvernieuwing die de afgelopen vijftien jaar is doorgevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden