'Commissie heeft gewenste cijfers over naheffing niet'

Minister Dijsselbloem (Financiën) wil eerst de cijfers van alle EU-landen zien, voor hij de naheffing van 642 miljoen euro gaat betalen. Als de cijfers kloppen, wil hij het bedrag in termijnen voldoen, zo zei de minister vanmiddag in de Tweede Kamer. De Europese Commissie zegt niet te beschikken over alle cijfers. Ook moet de naheffing in één keer betaald worden.

Minister Dijsselbloem praat met de pers in de Tweede Kamer.Beeld anp

Dijsselbloem zei vanmiddag tijdens het vragenuurtje dat hij de Nederlandse cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek kent, maar dat die van andere landen nog steeds geheim zijn. Pas als alle cijfers 'transparant en verifieerbaar' zijn, kan Dijsselbloem concluderen of de verdeelsleutel over de 28 EU-landen klopt en de Nederlandse naheffing terecht is. 'Nu kan ik het niet verdedigen', aldus de minister.

Een woordvoerder van Europees Commissaris Jacek Dominik (Begroting) zei vanmiddag echter dat de Commissie niet alle cijfers kan leveren. 'We kunnen geen onderliggende cijfers geven, omdat lidstaten die niet met ons hebben gedeeld.' De berekeningen zijn door de landen zelf gemaakt en alleen de uitkomst van de sommen is naar de Commissie gestuurd.

Ook zei de woordvoerder van Dominik dat betalen in termijnen niet is toegestaan. De naheffing moet uiterlijk op 1 december worden overgeboekt. De woordvoerder wees erop dat de regels door de lidstaten zelf zijn opgesteld en door de nationale parlementen zijn bekrachtigd. 'Het zijn hun eigen regels.' Gisteren verdedigde Dominik zich al tegen de kritiek van met name de Britse premier Cameron. 'We moeten niet van misbruik worden beticht als we slechts de statistieken proberen te verbeteren.'

In een brief aan de Kamer noemde Dijsselbloem de handelwijze van de Commissie vanochtend 'hoogst ongelukkig'. 'Bij de omvang van de bedragen en de onduidelijkheid daarover past geen proces waarbij zonder enige waarschuwing vooraf - op basis van voorlopige cijfers - op 17 oktober een nabetaling wordt aangekondigd die voor 1 december moet worden afgedragen.' Dijsselbloem en zijn collega-ministers hebben binnenkort een spoedoverleg met de Europese Commissie over de kwestie.

De tegenvaller voor Nederland vloeit voort uit de steeds betere gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de ware omvang van de economie. Door een 'bronnenrevisie' wordt informatie over de economie die voorheen nog uit enquêtes en steekproeven moest komen, nu uit registers gehaald. Bijvoorbeeld die van de Belastingdienst. Andere EU-lidstaten hebben dezelfde revisie moeten toepassen.

Dijsselbloem beantwoordt vragen van de pers in de Tweede Kamer.Beeld anp

Kritiek oppositie

De oppositie in de Tweede Kamer uitte vanmiddag kritiek op het optreden van premier Rutte en Dijsselbloem rond de naheffing. Volgens CDA-leider Sybrand Buma is het optreden van Rutte en Dijsselbloem 'van een ongehoorde stunteligheid' en hebben ze langs elkaar heen gewerkt. Ook D66-leider Alexander Pechtold sprak van een 'beroerde afstemming' binnen het kabinet. De hele verbazing over de naheffing is volgens hem 'voor de bühne'.

De Europese lidstaten - inclusief minister Dijsselbloem - werden op vrijdag 17 oktober ingelicht over de naheffing, zo schreef Dijsselbloem vanmorgen aan de Kamer. Na de aankondiging is er vanuit Financiën veelvuldig contact geweest met de Europese Commissie, met andere EU-landen en met het Nederlandse CBS, aldus de minister. 'Toen tijdens de Europese Raad van 23 en 24 oktober jl. duidelijk werd dat dit onderwerp ook daar zou worden besproken, is ook de minister-president ingelicht', aldus Dijsselbloem.

Volgens PVV-leider Geert Wilders pleegt het kabinet 'verraad' aan het Nederlandse volk als de rekening wordt betaald. SP-voorman Emile Roemer meent eveneens dat de rekening niet betaald moet worden, ook niet als alle feiten op tafel liggen. 'Dan moet een nieuwe afweging worden gemaakt.' Brussel moet naar zijn mening eerst maar eens zelf de begroting op orde krijgen. Als het conform eerder afspraken is zal er betaald moeten worden, stelde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Hij wil wel 'heel zeker weten' dat het klopt.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom is er sprake van 'een megacommunicatieblunder' van Brussel. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kondigde onlangs aan het vertrouwen met de EU-burger te willen herstellen. In plaats daarvan zorgde de commissie voor 'een pandemonium' door de lidstaten met enorme naheffingen te confronteren, aldus Samsom. Als de Brusselse berekeningen kloppen, vindt Samsom wel dat er betaald moet worden. Hij wees erop dat Nederland de afgelopen jaren ook een slordige 600 miljoen uit Brussel heeft teruggekregen na naberekeningen.

Deze of volgende week gaat de Kamer met Dijsselbloem en Rutte in debat over de kwestie.

Kamerleden luisteren naar Dijsselbloem tijdens het vragenuurtje.Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden