Commissie: gluren Gijsen was geen misbruik

De klachtencommissie van het meldpunt voor seksueel misbruik in de roomskatholieke kerk heeft het gluren van de slaapzaalsurveillant en latere bisschop Jo Gijsen naar een masturberende leerling op het kleinseminarie Rolduc eind jaren vijftig als 'onbetamelijk' bestempeld.

UTRECHT/ROERMOND - Maar de klacht van de 65-jarige oud-leerling wordt toch ongegrond verklaard, omdat gluren niet wordt beschouwd als seksueel misbruik.


De klachtencommissie adviseert het bisdom Roermond formeel de klacht 'ongegrond' te verklaren, zo heeft het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK woensdag bevestigd. Het bisdom moet verder beslissen wat het doet met de klacht. Een woordvoerder van het bisdom kon gisteren nog geen inhoudelijke reactie geven.


De man diende vorig jaar, nadat het misbruikschandaal ook in Nederland in volle omvang was losgebarsten, een klacht in tegen de emeritus-bisschop. Gijsen zou hem in 1959 herhaaldelijk hebben begluurd, toen hij zichzelf als tiener in zijn chambrette op het internaat Rolduc in Kerkrade aan het bevredigen was. Hij voelde zich een lustobject en misbruikt.


Maar de commissie vindt dat gluren niet valt onder de definitie van seksueel misbruik: 'Niet gezegd kan worden dat klager onder dwang of in een afhankelijkheidssituatie seksuele handelingen moest uitvoeren.'


Gijsen zelf ontkent de beschuldiging. Hij liet verstek gaan bij de hoorzitting van de klachtencommissie. Ook zijn advocaat kwam daar niet opdagen. Tegen de oud-bisschop van Roermond is ook nog een andere klacht wegens seksueel misbruik ingediend, eveneens ingediend door een oud-leerling van Rolduc.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden