Commissie gaat orkesten doorlichten

Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur stelt een commissie samen die zich gaat buigen over het orkestenbestel. De Raad voor Cultuur, die in zijn advies bepleitte om het Noordhollands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Radio Symfonie Orkest op te heffen, had om zo'n commissie gevraagd....

Van onze verslaggeefster Pay-Uun Hiu

Een woordvoerder van Van der Ploeg wil voor 19 september, als de Cultuurnota 2001-2004 wordt gepubliceerd, het bestaan van de commissie niet bevestigen. 'Maar de Raad voor Cultuur heeft het geadviseerd en de staatssecretaris moet zwaarwegende argumenten hebben om dat advies naast zich neer te leggen', aldus een woordvoerder.

Tot nog toe was het onduidelijk of Van der Ploeg zou ingrijpen in het orkestenbestel. Het advies van de Raad voor Cultuur om het aantal orkesten terug te dringen, is voor de muziekwereld als een verrassing gekomen. Van der Ploeg had niet om een dergelijke sanering gevraagd. De raad bepleitte in zijn advies in mei de noodzaak van een aparte commissie gelet op de 'de samenhang tussen de verschillende conclusies aangaande het orkestenbestel en de vergaande consequenties ervan'.

Voor de functie van voorzitter van de commissie is Hans Hierck (voormalig directeur van het Gelders Orkest en zendercoördinator van Radio 4) benaderd. Of hij deze functie aanvaardt, hangt volgens hem af van de definitieve taakstelling van de commissie. Daarover heeft hij binnenkort een gesprek met Van der Ploeg.

Direct na de bekendmaking van het advies, ontstond grote commotie bij de orkesten. Niet alleen betekent de opheffing van deze orkesten een groot verlies van arbeidsplaatsen, maar ook zo'n 200 duizend bezoekers zullen niet meer worden bediend door hun vaste orkesten, zo becijferde het Contactorgaan voor Nederlandse Orkesten (CNO).

Het CNO heeft na het uitkomen van het advies de bestuursrecht-deskundige mr P. Nicolaï, in de arm genomen. Die concludeerde dat het advies van de raad om de orkesten op te heffen, ondeugdelijk was onderbouwd. Als Van der Ploeg het advies zonder meer overneemt, verwacht Nicolaï dat de orkesten de bestuursrechter aan hun zijde zullen vinden.

De blazerssecties van de drie bedreigde orkesten zullen zondagavond in het Openluchttheater op het Kopje van Bloemendaal een concert geven in samenwerking met het Nederlands Blazers Ensemble en de VPRO. Speciaal voor deze gelegenheid heeft componist en adviseur van het Noordhollands Philharmonisch Orkest, Peter-Jan Wagemans, het stuk Protest gecomponeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden