Commissie gaat niet in op rectificatie-eis El Al

De enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer weigert in te gaan op de eis tot rectificatie van El Al. Commissievoorzitter Meijer is bovendien kwaad over de houding van de Israëlische luchtvaartmaatschappij....

Van onze verslaggevers

De luchtvaartmaatschappij beraadt zich over verdere juridische stappen. Dinsdag schreef El Al dat de enquêtecommissie in twee gevallen onrechtmatig haar naam heeft bezoedeld. Zij overweegt de schade op de staat te verhalen. El Al verwijt de commissie dat zij de maatschappij valselijk heeft beschuldigd van het achterhouden van informatie en onzorgvuldig is omgesprongen met de beruchte bandopname van een telefoongesprek tussen El Al-medewerker Aaij en de luchtverkeersleiding op Schiphol.

Volgens Meijer kan El Al zich op geen enkele grond beroepen tegen uitspraken die commissieleden tijdens de openbare verhoren hebben gedaan. Leden van de Staten-Generaal kunnen volgens de Grondwet niet worden vervolgd voor wat zij in vergaderingen of in commissies zeggen of schriftelijk overleggen. Dat geldt straks ook voor het eindrapport van de enquêtecommissie. Of de Staat aansprakelijk kan worden gesteld voor uitspraken van parlementariërs, is geen uitgemaakte zaak.

El Al heeft echter ook bezwaar aangetekend tegen uitspraken die voorzitter Meijer op een persconferentie ná de zitting van de enquêtecommissie heeft gedaan. Parlementariërs zijn niet immuun voor rechtsvervolging wegens uitspraken in de media.

De klacht van El Al richt zich op het verwijt van Meijer dat zij vrachtbrieven, waarop de enquêtecommissie jacht maakte, al jaren in bezit zou hebben. Meijer zei dat enkele medewerkers van de Israëlische luchtvaartmaatschappij kort na het ongeval en nog eens enkele jaren later 'alle documenten' hebben gekopieerd. El Al bestrijdt dat.

In zijn brief maakt Meijer de advocaat van El Al ook verwijten. De commissievoorzitter vindt dat Polak uit de school is geklapt over een vertrouwelijk gesprek tussen stafmedewerkers van zijn commissie en El Al.

Polak heeft over dat gesprek bekendgemaakt dat het 'in plezierige sfeer verliep' en dat de commissiestaf nog maar 'één openstaande vraag' had, waarop het antwoord zou volgen. Meijer is daar kwaad over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden