Commissie-Dutroux hoort ouders vermoorde meisjes

Het Belgische parlement is vrijdag begonnen met zijn eigen onderzoek naar de manier waarop justitie en politie de affaire-Dutroux hebben aangepakt....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Officieel zijn de hoorzittingen van de parlementaire onderzoekscommissie, de commissie-Dutroux, openbaar. Maar de ouders van Melissa (zij waren als eersten aan de beurt om te worden gehoord) wensten dat hun getuigenis achter gesloten deuren plaatshad.

Volgens de advocaat van de families Russo en Lejeune, Victor Hissel, waren de spanningen van de voorbije maanden èn de vele ontmoedigende ervaringen de reden waarom Russo en Lejeune om een besloten zitting hadden gevraagd. De Franstalige omroep RTBf had hun getuigenis op de tv willen uitzenden.

Maar Russo en Lejeune hadden nog een appeltje te schillen met de RTBf. Hissel verweet de omroep de verdwijning van Julie en Melissa van meet af aan als 'banale faits divers' te hebben afgedaan. In juli 1995 had de RTBf bovendien geweigerd een reconstructie van de verdwijning van de meisjes uit te zenden. Mr. Hissel: 'Toen de ouders hulp nodig hadden, liet de RTBf hen in de kou staan.'

Voor de deuren dicht gingen, stelde voorzitter Marc Verwilghen van de commissie-Dutroux de ouders op hun gemak. Hij wees hen erop dat het parlement 'het hart van de democratie' is. Verwilghen: 'U bent hier thuis en in alle veiligheid.'

Hij uitte ook zijn dank dat de ouders de commissie willen helpen bij het onderzoek naar de ware toedracht bij het speurwerk naar de verdwenen meisjes. Volgens Verwilghen zal het niet de laatste keer zijn dat het parlement de ouders hoort.

Gino Russo antwoordde kort. Hij is even welbespraakt als Pol Marchal, maar heeft een veel scherpere tong. Russo zei dat de commissie-Dutroux voor hem de laatste kans betekent om over het zogenoemde 'onderzoek naar het onderzoek' de waarheid aan het licht te krijgen.

Er is overigens nog gesteggel over de inzage van de ouders in het gerechtelijk dossier. Ook aan deze kwestie kleeft een geurtje van discriminatie. Zo hadden de verdachten in het Heizeldrama van 29 mei 1985 gratis inzage gekregen in het gerechtelijk dossier voor ze terecht moesten staan.

De eis op inzage door ouders van Julie en Melissa van het gerechtelijk dossier was eind 1995 nog geweigerd door de Brusselse rechtbank. Pas in september 1996 kregen zij 'in theorie' dat recht wel.

Maar voor inzage is de toestemming nodig van minister van justitie Stefaan De Clerck, al was het maar om te vermijden dat de ouders anders bijna 17 duizend gulden moeten betalen om het dossier in te mogen kijken. Overigens hebben Russo en Lejeune de dossiers via de justitiële onderzoekers al gedeeltelijk onder ogen gehad.

En zo kwam het dat zij vrijdagmorgen al 51 concrete grieven over het onderzoek bij de commissie-Dutroux konden deponeren. De getuigenissen van Russo en Lejeune duurden vrijdag tot het middaguur.

Vervolgens was Pol Marchal aan de beurt, bijgestaan door zijn advocaat Finilon. Marchal kon weinig concrete grieven te berde brengen, omdat hij het gerechtelijk dossier over de verdwijningen nooit had mogen inzien.

Zijn belangrijkste verwijt aan de onderzoekers van justitie en de rijkswacht was dat zij 'kostbare tijd' voorbij hebben laten gaan na de verdwijning van zijn dochter An en haar vriendin Eefje. Marchal: 'Men nam ons niet ernstig, hoewel we tal van aanwijzingen hadden dat het wel degelijk om een verontrustende verdwijning ging. Had men onmiddellijk het onderzoek gestart, waren er wellicht resultaten geboekt.'

Voorzitter Marc Verwilghen is het eens met de opinie van Marchal. Hij heeft ook Marchal gevraagd om verder samen te werken met de commissie-Dutorux.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden