Commissie chronisch zieken wil uitstel eigen bijdrage

Alle eigen-bijdrageregelingen in de gezondheidszorg moeten worden opgeschort. Eerst moeten er goede afspraken worden gemaakt teneinde te verhinderen dat chronisch zieken - die vaak meerdere hulpmiddelen en medicijnen nodig hebben waarvoor een eigen bijdrage verplicht is - te maken krijgen met een opeenstapeling van kosten....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dit heeft de Nationale Commissie Chronisch Zieken donderdag in een brief gevraagd aan minister d'Ancona van Volksgezondheid. De commissie vindt dat chronisch zieken de dupe zijn van recente wetswijzigingen, die allemaal tot gevolg hebben dat nieuwe eigen bijdragen worden geheven, bestaande zijn verhoogd, of dat bepaalde kosten die tot dusver door de verzekering werden vergoed, nu door de patiënt zelf betaald moeten worden.

Ook komt het voor dat patiënten de kosten voor een noodzakelijk hulpmiddel moeten voorschieten, terwijl nog onduidelijk is, of, wanneer en in welke mate ze die kosten vergoed zullen krijgen. Het ministerie van WVC, de zorgverzekeraars en de leveranciers van hulpmidelen moeten eerst heldere afspraken maken, pas dan kunnen eigen bijdrage binnen aanvaardbare proporties weer worden geheven, aldus de Commissie Chronisch Zieken.

De belangrijkste verandering die tot hogere kosten voor chronisch zieken en gehandicapten heeft geleid, is, dat allerlei hulp die werd bekostigd via de Algemene Arbeidsongeschiktheidswet (AAW), daaruit dit jaar is verdwenen. Hulp bij aankleden, wassen, naar de wc gaan wordt vanaf 1 januari niet meer via de AAW, maar via de AWBZ betaald, maar andere vergoedingen (bijvoorbeeld voor de meeste diëten) zijn helemaal geschrapt. De patiënt moet zelf betalen; de bijzondere bijstand betaalt alleen als iemand een inkomen op bijstandsniveau heeft. Hiermee werden duizenden patiënten met een stofwisselingsstoornis geconfronteerd.

Vervoers- en huisvestingskosten worden sedert 1 april van dit jaar niet langer door de AAW betaald, maar - krachtens de nieuwe Wet Voorzieningen Gehandicapten WVG - door de gemeenten. Die hebben daarvoor echter geen extra middelen gekregen, terwijl de doelgroep werd verdubbeld. Niet alleen mensen onder de 65, maar ook 65plussers hebben recht op WVGvoorzieningen; de AAW gold alleen voor patiënten jonger dan 65. De gemeenten mogen eigen bijdragen te heffen, sommige doen dat wel, andere niet, en de bijdragen verschillen per gemeente. Ook de nieuwe vervoersregelingen lopen uiteen.

Voorts moet sinds 1 januari voor hulpmiddelen die door de AWBZ worden vergoed (zoals steunzolen, gehoorapparaten, borstprotheses, stoma, incontinentiemateriaal) een eigen bijdrage worden betaald van 15 procent, met een maximum van tweehonderd gulden per jaar. Soms wordt die eigen bijdrage geheven over de hoge aanschafkosten, terwijl de verzekeraar nooit meer dan een normbedrag vergoedt. De patiënt moet dus behalve de eigen bijdrage ook vaak honderden guldens extra kosten betalen.

De eigen bijdrage voor de hulpmiddelen heeft tot grote verwarring geleid: soms moet de patiënt het hele bedrag voorschieten, soms houdt de leverancier de eigen bijdrage in, soms doet de verzekeraar dat. Ook bestaat hier en daar nog onduidelijkheid over de hoogte van het maximumbedrag.

Sinds 1 juli vorig jaar worden homeopathische en antroposofische medicijnen en middelen zoals aspirines, die zonder recept verkrijgbaar, zijn niet langer vergoed. Ook nieuwe medicijnen die na die datum op de markt kwamen, vallen voorlopig buiten het vergoedingssysteem. Voor chronische patiënten die juist bij die middelen baat hebben, is dat een extra financiële tegenslag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden