Commissie Blok krijgt achteraf toch nog enige lof

Eigenlijk kon het rapport van de commissie Blok zo de prullenmand in, meenden velen. Maar enkele maanden later blijken veel fracties uit het rapport te hebben geshopt.

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

Bijna drie maanden lang had Stef Blok zich ingehouden na de lynchpartij van zijn rapport Bruggen bouwen in januari. Donderdag mocht de voorzitter van de commissie integratiebeleid zijn werk in de Tweede Kamer verdedigen. De VVD'er maakte van de gelegenheid gebruik eens flink zijn hart te luchten.

Blok begon zijn betoog met een opsomming van de vele blijken van belangstelling die de commissie uit binnen- en buitenland had mogen ontvangen. 'De enkeling die het rapport meteen naar de prullenbak wilde verwijzen, heeft ongelijk gekregen', zei hij .

Daarna kwam hij met een lijst van aanbevelingen die door de politieke partijen in hun integratienotities zijn overgenomen. Ergo: na de forse kritiek over een 'te slap' rapport, hadden alle fracties in het rapport geshopt.

Dat zijn commissie geen conclusies had getrokken over de vraag of de (huwelijks)immigratie moet worden beperkt, was uit respect voor de Kamer gedaan, zei Blok. Die moet immers over het regeringsbeleid oordelen. 'Je mag niet van een parlementaire commissie verwachten dat die een KEMA-keur aan kabinetsbeleid geeft.'

De voorzitter besloot zijn hartekreet met een harde uithaal naar Lazrak, die uit de commissie stapte uit ongenoegen over het inhuren van het Verwey-Jonker Instituut. Blok stelde dat niemand sinds de verschijning van het rapport de onjuistheid had aangetoond van wat het onderzoeksbureau voor de commissie had opgeschreven. Het aftreden van Lazrak is volgens Blok een 'historisch dieptepunt' en 'verwerpelijk', omdat je als Kamerlid een onderzoeksopdracht hebt uit te voeren.

De voorzitter kreeg veel complimenten voor de verdediging van het rapport (D66-fractieleider Dittrich voorspelde om deze reden zelfs dat hij het tot minister zal schoppen), maar alle partijen handhaafden de kritiek dat de commissie scherpere aanbevelingen had moeten doen. 'Op gevoelige onderwerpen zijn er geen concrete conclusies en aanbevelingen', zei het Kamerlid Hirsi Ali. 'De commissie heeft zich te veel beperkingen opgelegd', vond Dijsselbloem (PvdA). 'Zij had op onderdelen een stap verder moeten maken', oordeelde ook Halsema (GroenLinks).

Ondanks de grote interesse die de politiek nu aan de dag legt voor de integratieproblematiek (Blok sprak van 'de nieuwe sociale kwestie') werden er weinig harde woorden gesproken tijdens het debat. Volgens de een was dat uit piëteit; de commissie had er al genoeg van langs gehad. Anderen meenden dat de partijen al lezende erachter waren gekomen dat de commissie toch heel wat zinnigs had gemeld.

Nog een betere verklaring is misschien dat de fracties al veel verdergaande conclusies over immigratie en integratie hebben getrokken dan de commissie. Zeven partijen hebben inmiddels een integratienotitie uitgebracht en aan de hand daarvan is vast te stellen dat er voor heel wat maatregelen een ruime meerderheid is.

Zo bepleit elke partij de invoering van verplichte inburgeringscursussen voor nieuwe migranten. Ook allochtone Nederlanders die kinderen hebben of een uitkering genieten, zullen daaraan van Den Haag moeten gaan geloven.

Bijna alle fracties pleiten voor een spreidingsbeleid door meer sociale woningbouw in randgemeenten te realiseren en duurdere woningen in de probleemwijken te bouwen. Over de vrijheid van het dragen van religieuze kleding is iedereen (behalve de LPF) het ook al eens: een verbod is alleen toegestaan als de hoofdoekjes het functioneren van ambtenaren belemmeren. De grote partijen zijn ook eens over het beperkt toelaten van arbeidsmigranten.

Over een aantal punten bestaat minder eensgezindheid, maar daar geeft de meerderheid van de regeringspartijen de doorslag. Zo hebben CDA, VVD en D66 hun voornemen om de huwelijksmigratie te beperken al door het kabinet vertaald gezien. Dat migranten voortaan al in het land van herkomst met een inburgeringscursus moeten beginnen, staat om dezelfde reden ook al zo goed als vast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden