Commissie bereid tot nog lagere tarieven import

De Europese Commissie heeft vrijdag aangeboden nog verder het mes te zetten in de importtarieven die de Europese landbouwmarkt beschermen, ondanks bezwaren van Frankrijk....

Van onze correspondent

Met het voorstel wil eurocommissaris Mandelson (Handel) proberen een doorbraak te forceren in de WTO-besprekingen over liberalisering van de wereldhandel. Maar de Amerikaanse en Franse reacties waren weinig bemoedigend.

Volgens de Commissie komt het aanbod erop neer dat de importtarieven voor landbouwproducten met 47 procent zullen worden verlaagd. Daarmee gaat Brussel verder dan met het voorstel dat Mandelson ruim twee weken geleden de ergernis van Frankrijk wekte. Volgens dat aanbod zouden de importtarieven met gemiddeld 25 procent omlaag gaan.

De EU stond onder flinke druk om verdere concessies te doen, nadat de VS onlangs een aanbod deden om hun landbouwsubsidies flink te verlagen. Volgens de VS en de ontwikkelingslanden was het eerste bod van Mandelson echter volstrekt onvoldoende.

Maar ook dit voorstel gaat volgens Washington niet ver genoeg. De VS hebben vooral bezwaar tegen het feit dat voor 8 procent van de landbouwproducten, zoals rundvlees en pluimvee, speciale regelingen zullen blijven gelden.

Extra pijnlijk voor Mandelson is dat ook vanuit eigen kring gemopper klinkt. Een Franse zegsman zei tegenover het persbureau Reuters dat Parijs het gevoel heeft dat het aanbod te ver gaat.

President Chirac waarschuwde eerder deze week dat Frankrijk een wereldhandelsakkoord zal tegenhouden, als het vindt dat er te veel gesneden wordt in de protectie voor de Europese boeren. Kort daarvoor deden de Fransen een mislukte poging Mandelson aan de ketting te leggen.

Zij eisten dat hij voortaan voor alle nieuwe concessies vooraf toestemming zou vragen aan de EU-landen. Maar dat ging de meeste EU-landen toch te ver, hoewel een deel van hen de Franse bezwaren deelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden