Commissie Albeda hoort partijen over politie-cao

De politiebonden en minister Dijkstal zijn er ook gisteravond niet in geslaagd hun cao-conflict op te lossen. Beide partijen hadden in Den Haag overleg met de commissie Albeda, ingeschakeld om een oplossing van het al sinds november slepende conflict te bewerkstelligen....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Het geheime voorstel van de commssie heeft het conflict echter nog niet kunnen beëindigen. De bonden zullen doorgaan met actievoeren, zolang er geen overeenstemming met Dijkstal is, zo liet een woordvoerder gisteravond weten.

Eind november liepen de besprekingen over een nieuwe cao voor de veertigduizend politieambtenaren vast. Dijkstal eist meer flexibiliteit. Hij wil daarvoor de vaste onregelmatigheidstoeslag van agenten (ongeveer 10 procent van het salaris) gedeeltelijk omzetten in een variabele. Dijkstal wil op deze wijze proberen meer agenten buiten kantooruren op straat krijgen.

De politiebonden vinden dit onacceptabel. Zij zien de vaste onregelmatigheidstoeslag als salaris en willen de toeslag daarom geheel in het salaris laten opnemen. Volgens de bonden kan een agent op den duur 350 gulden per maand aan salaris kwijtraken als de toeslag vervalt. Dijkstal spreekt tegen dat het om zoveel geld gaat. Zijn berekeningen komen neer op gemiddeld 35 gulden voor een politieman die veel kantoorwerk doet. Echte straatagenten zouden er op vooruit gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden