'Commissarissen oorzaak hoger verlies Baan'

De vijf nieuwe commissarissen van Baan Company zijn verantwoordelijk geweest voor het hoger dan verwachte jaarverlies van de softwaremaker. De toezichthouders zorgden ervoor dat Baan een hogere voorziening in het vierde kwartaal moest nemen dan Baan eerder had aangekondigd....

ANP

Dit melden vakbondskringen na overleg met de directie maandag. De commissarissen, onder wie oud-generaal H. van den Breemen en ex-Philipsdirecteur P. Everaert, zouden bij hun aantreden niet met verrassingen willen worden geconfronteerd.

De balans werd daarom nog eens goed tegen het licht gehouden en 'schoongemaakt'. Baan moest immers met een schone lei beginnen. Baan presenteerde vorige week een recordverlies van 315 miljoen dollar (630 miljoen gulden), enkele tientallen miljoenen meer dan was voorspeld in januari.

Volgens een woordvoerder van Baan Company hebben de vakbonden zich iets te sterk uitgedrukt. 'Het is te sterk om zoiets te zeggen. Het was meer een wens van de commissarissen dan een eis', aldus de zegsman die stelt dat de extra voorziening werd genomen na overleg tussen directie en de toezichthouders.

Dat de nieuwe toezichthouders al hebben ingegrepen in de boekhouding is opmerkelijk. De vijf zijn immers nog niet officieel benoemd. Pas op 18 maart tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering kunnen de aandeelhouders zich uitspreken over de aangekondigde versterking van de raad van commissarissen.

Baan Company maakt zich ondertussen zorgen over het hoge personeelsverloop. Bij Baan zijn inmiddels 140 werknemers vertrokken, bijna 20 procent meer dan gepland. Oorspronkelijk wilde Baan 120 van de 1200 banen in Nederland schrappen om zo de kosten te verlagen. Dat aantal is hoger geworden, omdat sommige werknemers uit eigen beweging opstapten. 'Het is nog niet verontrustend, maar de grens is nu wel bereikt. Dit moet niet verder gaan', verklaart een vakbondsvertegenwoordiger. Overigens gaf Baan maandag de vakbonden de verzekering dat er niet opnieuw gesneden wordt in het personeelsbestand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden