Commissarissen in bres voor regiokranten

Paleis Soestdijk is vanaf 17 augustus het decor van een tentoonstelling over kunstenaar en graficus Maurits Cornelis Escher (1898-1972). Naast vele landschappen uit de collectie van de M.C. Escher Stichting zijn vele persoonlijke attributen, foto's en brieven te zien. Jan Altenburg, directeur Paleis Soestdijk: 'Deze expositie gaat ook over hem als persoon, dat is nog niet eerder gedaan.'


Het is niet toevallig dat de tentoonstelling in Baarn plaatsvindt. De kunstenaar woonde na zijn reizen in Italië en Spanje dertig jaar in de Utrechtse stad. Altenburg: 'Schetsen van landschappen die hij op zijn reizen maakte werkte hij hier in alle rust uit. Die werken zijn op de aankomende tentoonstelling te zien.'


Expositie Escher in Soestdijk


De Commissarissen der Koningin van de drie Noordelijke provincies vragen ING-topman Jan Hommen de zelfstandigheid van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant te waarborgen. Dit schrijven zij in een brief aan de bankier.


De NDC mediagroep, waar de kranten deel van uitmaken, kampt met een schuld van 180 miljoen euro. Een noordelijk consortium bood onlangs 50 miljoen euro voor de groep. Grootaandeelhouder ING beoordeelde dit bod als onvoldoende.


Volgens de Commissarissen is het maatschappelijk belang van deze kranten dermate groot voor de provincies Drenthe, Friesland en Groningen dat ING het bod moet heroverwegen. Ze vrezen voor journalistieke verschraling als de noordelijke dagbladen in handen vallen van Wegener of de Telegraaf Media Groep.


opening 'islamitisch' deel louvre


Het Louvre opent op 22 september een nieuwe vleugel. De verbouwde ruimte gaat plaats bieden aan 2500 objecten uit de collectie islamitische kunst van het museum. Het ontwerp van architecten Mario Bellini en Rudy Ricciotti is de eerste aanpassing aan het Parijse museum sinds de bouw van I.M. Pei's glazen piramide uit 1989. Vooral het dak van het nieuwe paviljoen springt in het oog: een glooiende, schijnbaar zwevende, stalen constructie te midden van de oude musemgebouwen. De islamitische collectie van het Louvre omvat 15 duizend stukken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.