Commissaris Kroes werkte ook voor Lockheed

Kandidaat-eurocommissaris Neelie Kroes is donderdag opnieuw onder vuur komen te liggen wegens haar vroegere activiteiten in het bedrijfsleven. Zij zou verzuimd hebben te melden dat zij ooit voor het defensiebedrijf Lockheed Martin werkte....

Van onze correspondent Bert Lanting

Kroes' woordvoerder Stefaan de Rynck bevestigde dat zij in 1996 en 1997 lobbywerk heeft gedaan voor het Amerikaanse bedrijf. Volgens hem was zij echter niet verplicht die bezigheden te melden bij de Europese Commissie, omdat het niet om bestuursfuncties gaat.

De voormalige minister van Verkeer en Waterstaat kreeg eerder al de nodige kritiek op de lange lijst commissariaten die zij bij Europese bedrijven heeft bekleed. Daardoor is zij volgens de linkse partijen in het europarlement ongeschikt om haar werk als commissaris voor het concurrentiebeleid onpartijdig te doen.

Kroes had al met aanstaand Commissievoorzitter Barroso afgesproken dat zij zich zal terugtrekken als het om zaken gaat over bedrijven waarmee zij vroeger banden heeft gehad. Volgens De Rynck zal zij dat ook doen als Lockheed Martin in het geding is. Hij zei verder dat Kroes nog vóór 1 november (de datum waarop de Commissie aan de slag gaat, als het europarlement tenminste akkoord gaat met de ploeg) een lijst met al haar lobbyactiviteiten zal inleveren.

Bij de Commissie wordt er ook op gewezen dat de Wall Street Journal snel is met zijn kritiek op eurocommissarissen voor het mededigingsbeleid. Ook de huidige eurocommissaris Mario Monti ligt herhaaldelijk onder vuur van de krant wegens zijn optreden tegen bedrijven.

De leider van de socialistische fractie in het Europees Parlement, Martin Schulz, zei dat de kwestie hem nog eens bevestigt in zijn oordeel dat Kroes niet geschikt is voor de post. Volgens hem zijn er zoveel zaken die Kroes moet overlaten aan voorzitter Barroso, dat het wel lijkt of zij een 'gedeelde baan' krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden