Commissaris kampt met pettenprobleem

Het overnamegevecht rond bouwer HBG, een conflict bij grootgrutter Laurus en de financiële problemen bij KPN: het stormt in de bestuurskamers....

Van onze verslaggever Jan Meeus

Heel sereen maakt het jaarverslag van supermarktbedrijf Laurus melding van de structurele wijzigingen die de afgelopen weken zoveel onrust hebben veroorzaakt bij Konmar. Directeur P. Stuyts weg, onrust over de ombouw van de Konmar-winkels en dreigende financiële problemen: Ton Risseeuw zal het niet erg vinden dat hij geen president-commissaris meer is bij Laurus.

De voormalig topman van Getronics, ook al een bedrijf met problemen, heeft nu alle tijd om KPN-topman Paul Smits bij te staan in zijn zoektocht naar geld en fusiepartners. Als commissaris wel te verstaan.

Risseeuw heeft het stokje bij Laurus overgedragen aan Kees Storm. Kees Storm? Die is toch topman van verzekeraar Aegon? Inderdaad, die Storm.

Storm is overigens niet de enige commissaris die zelf nog actief is als bestuurder van een onderneming. Neem Cees van der Hoeven. De man die druk was met de expansie van Ahold in de VS, is commissaris bij onder andere ABN Amro en KPN. Ook verzekeraar Delta Lloyd, zakenbank Kempen en olie-opslagbedrijf Vopak hebben een commissaris die nog actief is als bestuurder.

Blijkbaar zijn goede commissarissen dun gezaaid. En ze moeten natuurlijk aan een aantal eisen voldoen. Daar komt nog bij dat 'supercommissarissen' als M. Hessels (ex-Vendex), H. de Ruijter (ex-Shell) en P. van den Hoek (Stibbe) geen tijd hebben voor nóg een commissariaat.

Dat neemt niet weg dat menigeen de wenkbrauwen fronst over de posities van Kees Storm of Cees van der Hoeven. 'Je vraagt je af wat de commissarissen van Aegon en Ahold daarvan vinden', stelt een vooraanstaande Nederlandse accountant. 'Toezichthouden is een serieuze taak die, zeker bij bedrijven als Laurus en KPN, op dit moment heel veel tijd kost.'

Met name de positie van Kees Storm als president-commissaris roept heel veel vragen op. Het plotselinge vertrek van één van de twee statutair-directeuren van een beursgenoteerde onderneming als Laurus ligt echt op het bordje van de raad van commissarissen en meer in het bijzonder bij de president-commissaris.

Dat heeft dus heel veel tijd gekost de afgelopen weken. Wat zou er zijn gebeurd als een dergelijke crisis zich had voorgedaan tijdens de afronding van voor Aegon cruciale overnamebesprekingen? Zeker is dat Storm zich als president-commissaris niet de houding kan permitteren die ex-premier Ruud Lubbers zich aanmat tijdens het voorkennisdrama rond uitzendbedrijf Content. Lubbers diskwalificeerde zich als toezichthouder door op moeilijke vragen over de voorkennisaffaire te antwoorden dat hij 'als commissaris op afstand' niets wist over de kwestie.

Maar nog gekker is dat Storm als topman van Aegon op dit moment samenwerkt met Ahold: de grootste concurrent van Laurus. Ahold biedt in haar supermarkten samen met Aegon financiële diensten aan. Dat beperkt zich op dit moment tot sparen, maar het is zeker niet uitgesloten dat het dienstenpakket wordt uitgebreid.

Wat zal commissaris Storm zeggen als Laurus-topman Ole van der Straaten plannen ontvouwt om de dalende omzet van de Konmar-supermarkten op te peppen met spaar- en verzekerproducten van pakweg Achmea of Nationale Nederlanden? Normaal gesproken trekt een commissaris zich tijdelijk terug als zich een dergelijk belangenconflict aandient. Maar voor president-commissaris Storm is dat lastiger, zeker als de stemmen van de overige vier 'gewone' commissarissen staken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden