Commerciële ouderenclub NFS gaat in de herhaling

De politieke partij voor ouderen, het AOV, blijkt een commerciële tegenvoeter te hebben: de Nederlandse Federatie van Senioren BV (NFS) uit Haarlem....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De circa 35 duizend leden van de NFS hebben niets gemerkt van de perikelen van de commerciële ouderenorganisatie - tot geluk van faillissementscurator A. Tekstra. Hij vreesde deze zomer even dat 'straks alle senioren op de barricades zouden klimmen, zoals deze zomer bij het AOV.' Maar het bleef stil. Pas volgende week zullen zij iets merken, want dan ploft hun blad Evergreen niet op de deurmat.

De NFS, een initiatief van de Noordhollandse zakenman A. Vermeij, was gemodelleerd naar het Amerikaanse succesnummer AARP, een organisatie met 33 miljoen leden van 50 jaar en ouder. De AARP-formule is simpel: bedrijven die speciaal op ouderen gerichte produkten in de aanbieding hebben, worden in contact gebracht met de leden van de AARP, die op hun beurt kortingen krijgen. Voor de AARP bestaan de inkomsten uit contributiegelden van zowel de ouderen als de bedrijven.

Die formule bleek vorig jaar in Nederland snel aan te slaan. Binnen een jaar betaalden circa 35 duizend NFS-leden 35 gulden, terwijl bedrijven jaarlijks 500 gulden moesten neertellen om te kunnen participeren. De inkomstenstroom van NFS bedroeg 1,4 miljoen gulden. Maar daar stonden nog veel grotere uitgaven tegenover.

Gevoed door optimistische verwachtingen breidde het personeelsbestand zich snel uit tot enkele tientallen en investeerde de NFS flink in het bereiken van de doelgroep. Vooral dat laatste bleek kostbaar. Gedurende enkele maanden verzond NFS wekelijks 50 duizend brieven, aldus J. Lakeman, oud-directeur van de organisatie. 'En dat vrat geld, ook al omdat de brieven een Reader's Digest-achtige luxe uitstraalden.' De respons was nog geen 3 procent.

De rekening bij de PTT liep op tot ongeveer 1 miljoen gulden, terwijl ook drukkerij Henkes Senefelder niet werd betaald. De schuldenlast steeg tot circa 2,5 miljoen gulden. Op 11 juli viel het doek voor NFS BV, vooral omdat de PTT niet mee wilde werken aan een schuldsanering. Curator Tekstra vermoedt dat 'oud zeer' een rol speelde. 'Er stond een fiks bedrag open en afgesproken afbetalingsregelingen waren niet nagekomen.'

Drie weken na het faillissement volgde een 'doorstart', toen NFS II werd opgericht. Oud-directeur Lakeman beweert dat het faillissement doorgestoken kaart was. De nieuwe investeerders, de zakenlieden H. Koopmans en J. Nyks, zouden 'op Amerikaanse wijze' als voorwaarde voor hun participatie hebben gesteld dat NFS schuldenvrij zou worden opgeleverd.

'Al ruim voor 1 juli was in kleine kring bekend op welke wijze deze doorstart zou worden uitgevoerd, met achterlating van een groep van crediteuren die nul op het rekest zouden krijgen,' zegt Lakeman.

Curator Tekstra ontkent met klem dat er van een 'voorgekookte sterfhuisconstructie' sprake is geweest. 'De nieuwe investeerders hebben serieus gepoogd om tot een akkoord met de schuldeisers te komen. Maar dat waren er driehonderd en het moest binnen een week gebeuren .' Volgens hem was voor Lakeman geen plaats in de nieuwe opzet; diens beschuldigingen moeten in dat licht worden bezien .

Naast Koopmans en Nyks waren er nog meer geïnteresseerde kopers, maar van dit duo kon Tekstra naar eigen zeggen de 'hoogste opbrengst voor de crediteuren' krijgen. Omdat 'alle leden potentiële crediteuren zijn', vreesde Tekstra aanvankelijk dat ze bij hem op de stoep zouden staan, maar het bleef rustig. Mochten senioren zich alsnog bij hem melden, dan verwijst hij ze door naar NSF II. Diens voorganger heeft 'zijn hand overspeeld', maar in de 'brede schouders' van de nieuwe financiers heeft de curator alle vertrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden