‘Commerciële gravers ondermijnen kwaliteit’

AMSTERDAM De commercialisering van de Nederlandse archeologie leidt tot minder wetenschappelijke kwaliteit. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in een dinsdag verschenen rapport....

Die commercialisering is sterk bevorderd door het Verdrag van Malta uit 1992, dat bouwers – zoals gemeenten of projectontwikkelaars – verplicht om locaties vaak op hun kosten archeologisch te laten onderzoeken alvorens er te bouwen. Dit is een markt voor tal van commerciële archeologiebedrijven.

Maar opdrachtgevers van die bedrijven hebben belang bij zo goedkoop mogelijke research en eindrapportage. Dat kan er in de toekomst toe leiden dat rapportages aan kwaliteit gaan inboeten en verminderd bruikbaar worden voor wetenschappelijke analyse, aldus de KNAW. ‘In dat geval is een opgraving weinig meer dan het archeologievrij opleveren van de bodem.’

Bovendien rijst het gevaar dat veldarcheologen van bedrijven hun theorievorming niet goed bijhouden, vreest de KNAW. Bijscholing is weliswaar verplicht, maar hieraan zal ‘een minimalistischer invulling worden gegeven naarmate de bedrijfsresultaten meer onder druk komen te staan’.

In de huidige constellatie hebben universiteiten onvoldoende mogelijkheden om studenten en docenten veldwerk te laten doen ‘op een manier waarop zij kunnen profiteren van de meerwaarde van een wetenschappelijke invalshoek’. Bovendien is de onderzoekscapaciteit op universiteiten door bezuinigingen verkleind, terwijl de – dankzij ‘Malta’ – enorm toegenomen stroom veldgegevens juist aan de universiteiten ‘moet worden omgesmeed tot de beelden van het verleden die de maatschappij uiteindelijk van de archeologie mag verlangen’.

Universitaire en commerciële archeologen moeten veel vaker ervaringen uitwisselen en daarvoor moet een nieuwe onderzoeksschool worden opgericht, beveelt het rapport aan. Universitaire archeologie moet ook beter gefinancierd worden.

Eric Hendriks

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden