Commercie op elke hoek van de Floriade

Een rietlandschap naast een veelkleurige Oostenrijkse wijnakker en nepromeinse beelden van beton die pal voor een gebouw staan dat op een ruimteschip lijkt....

Commercie lijkt het thema te zijn dat de paviljoens met elkaar verbindt. Van de Rabobank, die het tienjaarlijkse evenement al voor de vijfde keer sponsort, tot de landenpaviljoens waar vooral Slowakije de aandacht trekt: overal waar je rondloopt kun je eten en drinken. Opvallend zijn de kleine snackpunten die uit opgestapelde bloembakken zijn opgetrokken. En op het eiland De gelaagde Stad kan elke bestuurder zien hoe je met geld een aantrekkelijke nieuwbouwwijk uit de grond stampt. Voor de gewone bezoeker, die 17 euro voor een kaartje heeft neergelegd, zijn enkele tuinen in Vinexformaat ingericht. Steen overheerst, liefst in enorme rotsblokken.

Drie miljoen bezoekers wil de organisatie trekken, een half miljoen uit het buitenland. Schiphol en snelweg zijn dichtbij - zoals het hoort bij Nederlandse natuur wordt de Floriade doorsneden door een snelweg. Schiphol liet zien dat ze een goede buur is en schonk de Floriade een van de topattracties, de 40 meter hoge Spotters Hill. Een mega-uitkijktoren waarvoor 500 duizend kubieke meter zand is gebruikt. Het grondoppervlak heeft precies dezelfde afmetingen als de piramide van Cheops in Egypte.

Aan de voet van de heuvel is hoofdsponsor Gasunie neergestreken, midden in het water. De gasmarkt gaat liberaliseren, dus wil het gasbedrijf zijn naamsbekendheid vergroten. Ruim een half miljoen euro gaf het uit voor een stand met toneel op locatie. Dat vertelt driemaal daags het verhaal van de familie Van der Put, die rond een brander in het water woont. Elke voorstelling wordt begeleid door een spectaculaire vlam die uit de brander omhoogstoot. De kracht van het vuur is zo sterk dat de omstanders er warm van worden.

De tuinbouwtentoonstelling bestaat uit drie delen. Op de meest natuurlijke, Aan het meer, heeft de organiserende gemeente Haarlemmermeer zijn eigen paviljoen geplaatst. Aan de oever van het meertje dat dit deel van de Floriade zijn naam geeft heeft de New Yorkse architect Hani Rashid een schitterend gebouw van glas en metaal opgetrokken. Het water gutst erover. Binnen kan de bezoeker een van de honderden videopresentaties volgen en tegelijk een blik werpen op het Aziatische dorp op palen. De gebouwen ogen authentiek, de beplanting iets minder: een Indonesisch beeld staat met zijn voeten in de violen.

Daags voor de opening staan de leveranciers nog uren in de file om de megatuin te bereiken. En omdat Beatrix geen ongerechtigheden mag zien, krijgen plinten nog even een verflaagje, wordt vuil snel uit het water gevist en planten tuinbouwers een bed sla van honderd vierkante meter groot. De Oranjes hebben geen bijdrage geleverd aan de Floriade. De Britse kroonprins Charles doet dat wel op de Chelsea Flower Show, het hoogtepunt van het Engelse tuinjaar. Vorig jaar won hij er zelfs een zilveren medaille, met zijn Carpet Garden, een bloementapijt dat was geïnspireerd op de tapijten uit Highgrove House, het huis van Charles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.