Commentaar

Commentaar: Wilders' uitspraken waren smakeloos, maar horen niet in rechtszaal

Commentaar

Hoe het ook afloopt: in een volwassen democratie moet vervolging van politici geen gewoonte worden.

Geert Wilders in de rechtbank op Schiphol in de zaak rond de minder Marokkanen-uitspraken. Beeld anp

Is Geert Wilders slachtoffer van een politiek proces, zoals hij deze week betoogde? Dat slachtofferschap valt te betwijfelen: het had er in 2014 alle schijn van dat hij precies hierop uit was met zijn 'minder-Marokkanenoproep'. Hij heeft wel gelijk dat dit een politiek proces is. Hij heeft niets gedaan, alleen zijn mening gegeven - bij uitstek de taak van politici die het land dienen te besturen vanuit hun maatschappelijke opvattingen. Niet voor niets genieten zij immuniteit binnen het parlement.

Wilders' optreden in 2014 was abject, smakeloos en gevaarlijk. En niet voor het eerst. Ook toen hij praatte over 'islamitisch stemvee' of stelde dat 'miljoenen, tientallen miljoenen' moslims Europa moeten worden uitgezet, plaatste hij hele bevolkingsgroepen in een verdomhoekje.

Op zijn 'minder-minderoptreden' volgde een storm van verontwaardiging. Een stoet aan Kamerleden, Statenleden en medewerkers verliet de PVV. In de peilingen kreeg Wilders een scherpe daling voor zijn kiezen. Andere partijen trokken een streep, voor het eerst ook de VVD: Wilders staat buitenspel zolang hij zijn woorden niet terugneemt.

Zo deden de corrigerende democratische krachten hun werk. Maar daarna kwamen de aangiften en de vervolging. De vraag is wie daarvan profiteert. Wilders kreeg een uitgelezen kans om op te krabbelen als ridder van het vrije woord. Wie is ermee geholpen als hij veroordeeld wordt wegens uitlatingen in een café en vervolgens in de Kamer ongestoord blijft zeggen wat hij wil? Zijn we niet verder van huis als dit proces een reeks van nieuwe aangiften tegen politici oproept?

Het Openbaar Ministerie kon niet anders dan vervolgen, op basis van de huidige wetgeving. Ongeacht de afloop van dit proces doet de Tweede Kamer er dan ook verstandig aan zich te herbezinnen op de speelruimte voor politici: dat hun immuniteit sinds 1848 alleen binnen het parlement geldt, is in deze tijd gedateerd, gekunsteld en verwarrend.

Standpunten moeten worden bestreden, niet verboden. Onze democratie is sterk genoeg om de politieke strijd te voeren met argumenten. In het parlement en in het openbaar, maar niet in de rechtszaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.