Commentaar

Commentaar: Vrouwen pikken het terecht niet meer. Waar zijn die openbare toiletten?

Geerte Piening heeft gelijk: er is geen rechtvaardiging voor mannenbevoordeling in openbare toiletten.

Arnout Brouwers
Amsterdams urinoir aan het Oude Kerkplein Beeld anp
Amsterdams urinoir aan het Oude KerkpleinBeeld anp

Om nu al te spreken van het proces van de eeuw gaat wellicht te ver, maar de uitspraak over de wildplassende Geerte Piening heeft veel aandacht getrokken. Vrouwen pikken het niet meer - en terecht.

De kantonrechter verlaagde de boete voor Piening weliswaar van 140 naar 90 euro, vanwege de lange tijd die was verstreken sinds het vergrijp (in 2015, nabij het Amsterdamse Leidseplein), maar toonde zich verder onbuigzaam.

Erger nog dan de boete zelf - er is immers een verbod op wildplassen - waren de teksten waarmee de rechter de straf verdedigde. Als een soort orakel van Delphi debiteerde de magistraat voor de verzamelde pers mysterieuze wijsheden die louter aan de eigen fantasie en de eigen oppervlakkige waarneming leken te zijn ontsproten.

Vrouwen doen minder aan wildplassen dan mannen, wist de rechter. Dus evenveel openbare toiletten voor vrouwen plaatsen als voor mannen heeft niet zoveel zin. En Piening had toch gewoon in een urinoir kunnen plassen?

In commentaren vermelden we liever niet de sekse van een persoon - tenzij dit onvermijdelijk is. Dat is hier het geval. De rechter was een man. Sommige commentatoren vragen zich na de uitspraak af of deze rechter op de hoogte is van de vrouwelijke anatomie. Zo ja, dan schiet wellicht zijn kennis tekort over de hoofdstedelijke urinoirs: de Amsterdamse 'krul' - die inderdaad voorhanden was nabij de plaats delict - dateert uit 1880, lang voor de introductie van het vrouwenkiesrecht, en is niet geschikt voor gebruik door vrouwen. Sterker, als een vrouw daar haar behoefte doet, kan ze worden beboet voor aantasting van de goede zeden en eindigt ze waarschijnlijk voor de rechter.

Volgens cijfers van de app Hoge Nood is de situatie elders in het land niet veel beter: er zijn veel meer openbare toiletten voor mannen dan voor vrouwen - om maar te zwijgen over de faciliteiten voor transgenders, genderneutralen en minder validen. Hun emancipatie op dit terrein heeft nog een lange, lange weg te gaan.

Er is geen enkele rechtvaardiging voor de bevoordeling van mannen bij het plaatsen van openbare toiletten. De overheid moet dit met urgentie aanpassen. Met dank aan Geerte Piening en haar directe actie.

Lees verder

Rechter: vrouw kan best plassen in urinoir, al is het niet prettig
'Als vrouw kun je ook in een urinoir plassen. Het is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen.' Dat zei de Amsterdamse kantonrechter maandagmiddag tegen Geerte Piening (23). De vrouw probeerde via de rechter een boete van 140 euro wegens wildplassen ongedaan te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden