Commentaar

Commentaar: Volgend kabinet moet pijlen op ziekenhuizen richten

Het volgende kabinet moet de kosten bij de ziekenhuizen in toom gaan houden.

Operatiekamer in het operatiecentrum van het Academisch Medisch Centrum (AMC).Beeld anp

Slechts de helft van wat artsen in ziekenhuizen doen, is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, blijkt uit internationaal onderzoek. De andere helft komt voort uit intuïtie, gewoontegedrag, empathie, risicomijding, eerzucht en financiële overwegingen. Als artsen in al hun handelingen rationeel te werk zouden gaan, zou het probleem van de stijgende zorgkosten in één klap zijn opgelost.

Het is daarom toe te juichen dat artsen zelf op zoek zijn gegaan naar overbodige behandelingen en een lange lijst aan minister Schippers hebben overhandigd.

Dokters spelen een cruciale rol bij het in toom houden van de zorgkosten. Algemene maatregelen, zoals het niet meer vergoeden van bepaalde zorg, leiden onherroepelijk tot een patiëntenopstand. De zorgkosten moeten daarom vooral in de spreekkamer van de dokter worden beteugeld, door arts en patiënt.

Door bewustwording alleen zullen artsen en patiënten hun gedrag echter niet veranderen, zeker niet zolang de financiering van de zorg ze prikkelt om juist zoveel mogelijk te behandelen. De ziekenhuizen zijn nu de grote geldslurpers van de zorg. Van het totale zorgbudget van 95 miljard euro wordt bijna een kwart (26 miljard) in de ziekenhuizen besteed, bijna tien keer zoveel als de uitgaven aan de huisartsen.

De hoop was dat de zorgverzekeraars de kosten omlaag zouden krijgen, maar die slagen daar vooralsnog niet in. De onderhandelingspositie van de zorgverzekeraars is per definitie zwak, omdat ze het niet aandurven een ziekenhuis buiten het zorgpakket te houden.

Het huidige kabinet heeft met enig succes geprobeerd de kosten in de jeugd- en ouderenzorg te beheersen. Een volgend kabinet moet zijn pijlen op de ziekenhuizen richten. Helaas bieden de verkiezingsprogramma's weinig hoop. In plaats van over kostenbeheersing na te denken, beloven de meeste partijen liever onbeperkte, gratis zorg voor iedereen. Verzekeraars die pogingen doen om kosten te beheersen, dreigen de nationale zondebok te worden.

Politici moeten de verzekeraars juist steunen en ook patiënten durven vragen kostenbewuster te zijn en zich niet bij het minste of geringste bij arts of specialist te melden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden