Commentaar

Commentaar: Verwacht niet te veel van schrappen woord allochtoon

Het is prima om 'allochtoon' als overheidswoord te schrappen, maar verwacht er verder niet te veel van.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid hoopte in 1989 een einde te maken aan de decennia durende zoektocht naar niet al te beladen termen.Beeld anp

En zo gaat 2016 de boeken in als het jaar waarin de allochtoon verdween uit het overheidsjargon. Zoals wij nu ook nog weten dat het woord in 1989 juist officieelwerd omarmd als de meest neutrale term om te spreken over Nederlanders met wortels in andere landen of culturen.

Destijds was het de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid die zo een einde hoopte te maken aan de ook toen al decennia durende zoektocht naar niet al te beladen termen. 'Vreemdelingen' was toen al afgevallen, evenals 'gastarbeiders', 'medelanders', 'nieuwkomers' en 'etnische minderheden'. Wel geprobeerd maar nooit echt doorgebroken: 'internationale forensen'.

Nu is het diezelfde WRR die vaststelt dat het na 27 jaar niet meer werkt. 'De diversiteit en beweeglijkheid onder migranten is zo groot dat het geen zin heeft over hen in generieke termen te spreken', schrijft de raad in een 'verkenning'. De nieuwe oplossing van de raad: in overheidspublicaties zo weinig mogelijk onderscheid maken. En als het toch nodig is, zoals bij subsidieverdeling of bevolkingsstatistieken, spreken we over inwoners met een migratieachtergrond en inwoners met een Nederlandse achtergrond.

Verdwijnt daarmee ook wat lading uit het integratie-debat? Als de teloorgang van 'allochtoon' één ding duidelijk maakt, is het wel dat we geen overspannen verwachtingen moeten hebben van opgelegde taalaanpassingen. Maatschappelijke structuren en spanningen laten zich niet onderdrukken door woordkeuze. Zoals de WRR nu zelf vaststelt: de beoogde objectieve werking van 'allochtoon' is in de loop van 27 jaar ook weer verloren gegaan - allochtoon zelf werd een beladen kwalificatie.

In die zin lost dit niets op. Maar dat neemt niet weg dat de overheid er goed aan doet om zich vanuit haar voorbeeldfunctie te voegen naar de nieuwe situatie. Heel veel mensen die officieel onder de definitie 'allochtoon' vallen, stellen er om begrijpelijke redenen geen prijs op tot in lengte van jaren in een hokje te worden gepropt. Je komt als immigrant, na verloop van tijd word je Nederlander. En je kinderen al helemaal. Dan is het wel zo prettig als je eigen overheid je ook zo ziet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden