Commentaar

Commentaar: Turkse Nederlanders in nee-kamp verdienen onze solidariteit

Wees solidair met de Turkse Nederlanders die zich keren tegen Erdogans machtsgreep-per-referendum.

Hans Wansink
Stemgerechtigde Turken kunnen onder meer stemmen in Den Haag. Beeld anp
Stemgerechtigde Turken kunnen onder meer stemmen in Den Haag.Beeld anp

De Turkse Nederlanders hebben al gestemd, op 16 april zijn de Turken in eigen land aan de beurt om te stemmen in het referendum over de wijziging van de grondwet. Er staat veel op het spel. Als de meerderheid ja stemt, krijgt de - direct gekozen - president de bevoegdheid om voortaan zonder toestemming van het parlement ministers, ambtenaren en rechters aan te stellen en de overheidsbudgetten vast te stellen.

Daarnaast kan de president, die staatshoofd, hoofd van de regering en leider van de regeringspartij ineen wordt, het parlement ontbinden, de noodtoestand uitroepen en per decreet nieuwe wetten uitvaardigen. Turkije wordt dan in plaats van een parlementaire democratie met rechten voor minderheden een presidentiële 'democratie', waarin een oppermachtige president alle oppositie kan opzijschuiven.

Het ja-kamp voerde ook buiten de landsgrenzen van Turkije een agressieve en intimiderende campagne. Turkse Nederlanders die niet onvoorwaardelijk achter Erdogan staan, werden via Diyanet-moskeeën, Turkse tv-zenders en sociale media zodanig bestookt, dat zij voor hun welzijn en dat van hun verwanten in Turkije moeten vrezen.

De verdeeldheid die er altijd binnen de Turkse gemeenschap in Nederland is geweest, werd door het ja-kamp op de spits gedreven. Dat is uiterst onwenselijk en betreurenswaardig, maar de Nederlandse autoriteiten kunnen moeilijk anders dan zich terughoudend opstellen - tenzij er sprake is van strafbare feiten.

Er is nog nauwelijks iets bekend over het stemgedrag van de Turkse Nederlanders. Vaststaat dat Erdogan en zijn AK-partij nog altijd populair zijn onder veel Turkse Nederlanders. Dat is moeilijk te verteren voor veel Nederlanders, die niets anders kennen dan de liberale, pluriforme democratie waarin ze zijn opgegroeid. Maar tolerantie vereist nu eenmaal het dulden van opvattingen die je zelf als verwerpelijk van de hand wijst.

Helaas is in de Turkse gemeenschap de tolerantie voor de Turkse Nederlanders die tot het nee-kamp behoren ver te zoeken. Zij verdienen dan ook onze steun en solidariteit, en zelfs onze bewondering als zij de moed hebben openlijk voor hun weerzin tegen het Erdoganregime uit te komen.

Lees meer

Tegenstanders van de machtsuitbreiding van president Erdogan worden geïntimideerd en zien hun posters van de muren gescheurd. Hoe het Turkse ja-geweld het nee-kamp volledig ondersneeuwt. (+)

Turkse Nederlanders die tegen Erdogan zijn, vertellen anoniem over de spanningen in de Turkse gemeenschap. Angst voor 'arm van Erdogan' verstikt Turkse Nederlanders. (+)

In drie steden kunnen Turkse Nederlanders hun stem uitbrengen. De opkomst is groot: 'Je blijft toch een Turk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden