Commentaar

Commentaar: Tichelaar was onder geen beding meer te handhaven als boegbeeld

Het aftreden van Jacques Tichelaar als commissaris van de koning was onvermijdelijk geworden.

Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar verlaat het Provinciehuis nadat hij is opgestapt.Beeld anp

Het werd gisteren nog onverwacht spannend in Assen. Alleen de oppositiepartijen PVV en SP vonden voor de aanvang van het debat dat de Drentse commissaris van de koning Tichelaar de eer aan zichzelf moest houden. De andere partijen lieten het aankomen op de verdediging van de sinds zaterdag als aangeschoten wild door het leven gaande commissaris.

Die begon gisteren doodleuk met zich uitputten in excuses over zijn bemoeienis ten gunste van een opdracht van de provincie aan zijn schoonzus Karin Klinkenberg om Huize Tetrode een facelift te geven.

Er waren geen signalen vanuit de partijtop van zijn PvdA om de handdoek in de ring te gooien, althans niet in het openbaar. Partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Plasterk weigerde zich over de kwestie uit te spreken en verwees plichtmatig naar Provinciale Staten.

Tegen beter weten in koesterde Tichelaar kennelijk nog een glimpje hoop op zijn vermogen tot gladstrijken van de plooien. Zijn even zwakke als emotionele verdediging bracht echter minstens 17 van de 41 Statenleden tot steun aan een eventuele motie van wantrouwen. Pas tijdens een lange schorsing van de vergadering drong het tot Tichelaar door dat er voor hem geen redden meer aan was.

Toch was dit weekend al duidelijk dat Tichelaar zich onmogelijk had gemaakt. Na de berichtgeving in het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant bleef de commissaris volharden in zijn ontkenning van het schenden van de integriteitsregels. Met die leugen diskwalificeerde Tichelaar zich definitief. Vanaf dat moment was duidelijk dat hij onder geen beding meer te handhaven was als boegbeeld van Drenthe. Pas dinsdag gaf hij toe dat hij het bedrijf van zijn schoonzus wel degelijk had voorgedragen. Het was too little too late.

Uiteindelijk heeft de realiteitszin van de rasbestuurder Tichelaar het gewonnen van zijn ambitie en ijdelheid. Zoals hij zelf zei, was er 'volstrekt onvoldoende vertrouwen' om zijn werk te kunnen voortzetten. Daar kwam nog bij dat de affaire-Tichelaar de toch al in zwaar weer verkerende Partij van de Arbeid wel zeer ongelegen kwam. Lijsttrekker Asscher liet gisteren dan ook met zucht van verlichting weten het opstappen van het Drente PvdA-kopstuk 'verstandig' te vinden.

Lees hier alles over de kwestie-Tichelaar terug

Hoe Jacques Tichelaar opnieuw de fout in ging

Zaterdag onthulden het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant dat Commissaris van de Koning Tichelaar zijn schoonzus opdracht gaf voor de herinrichting van Huize Tetrode. Lees hier de resultaten van het onderzoek.

Oppositie wil kwestie-Tichelaar ook in Provinciale Staten bespreken

Diezelfde dag beleggen Tichelaar en de Drentse fractievoorzitters een gesloten spoedvergadering. De oppositiepartijen roepen op om de kwestie ook in het openbaar in de Provinciale Staten te bespreken. Na afloop van de spoedvergadering wordt bekend dat aan deze oproep gehoor zal worden gegeven.

Tichelaar geeft toe: ik opperde toch schoonzus voor restauratie provincie-gebouw

Dinsdag erkent Jacques Tichelaar toch dat hij zelf zijn schoonzus aandroeg voor de herinrichting van Huize Tetrode. Dat schrijft hij in een brief aan Provinciale Staten die in bezit is van de Volkskrant en Dagblad van het Noorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden