Commentaar

Commentaar: Te lang is agressie afgedaan als spielerei

Goed dat de rechter vindt dat de mannen die brand stichtten bij een moskee, terroristen zijn.

Beeld Nederlandse Freelancers

De aanslag in Enschede was sukkelig uitgevoerd en ook was er geen sprake van een zorgvuldig voorbereid vooropgezet plan. Thuis werden twee bierflesjes gevuld met brandbare vloeistof en dichtgepropt met vulling uit oude tuinkussens. Een van de twee molotovcocktails ging niet af en de andere ketste terug van de muur en verschroeide het grasveld voor de moskee. Er raakte niemand gewond. Toch oordeelde de Almelose rechtbank dat hier sprake was van poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk. Want er waren mensen, onder wie kinderen, aanwezig, en de aanslag had dus ook een veel dramatischer afloop kunnen hebben. Voor het eerst neemt een rechter het geweld tegen een moskee zo zwaar op.

Het is terecht dat de aanslag zo serieus wordt genomen. De vijf aanslagplegers - van wie buiten kijf staat dat ze extreem-rechts en racistisch gedachtengoed aanhangen - hebben grote angst veroorzaakt. Niet alleen bij de Enschedese moskeegangers, maar ook bij de Nederlandse moslimgemeenschap in het algemeen.

Moskeeën zijn vaker het mikpunt van agressie. Een geroosterde varkenskop voor de deur, dreigbrieven, stenen door de ruit, bekladding. De afgelopen jaren gebeurde het allemaal. Te lang is dit afgedaan als spielerei, verveling, een misplaatste grap, die niet strafrechtelijk vervolgd diende te worden. Met discriminatie of haat zou het allemaal niets te maken hebben. Het is een schande dat deze gewelddadigheden zo vaak door politici en politie zijn afgedaan als onschuldige kwajongensstreken. Van de overheid mag worden verwacht dat ze hard optreedt tegen anti-islamitisch geweld.

Ook voor de godsdienstvrijheid is deze lakse houding een aanfluiting. Gelovigen moeten ook in de moskee in alle rust en zonder angst hun gebed kunnen doen. Te hopen valt dat van deze veroordeling wegens terrorisme een preventief effect zal uitgaan. De straffen voor terrorisme zijn aanzienlijk hoger dan die voor vandalisme.

Dat de aanslagplegers nu vastzitten op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught, tussen islamitische jihadi's en potentiële Syriëgangers, is ironisch maar heeft hopelijk ook een afschrikwekkende werking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden