Commentaar

Commentaar: PVV en VVD moeten niet zo flauw doen over RTL-debat

Trap de verkiezingsstrijd af met een breed debat waaraan alle grote en middelgrote partijen meedoen.

Partijleiders Sybrand Buma en Mark Rutte tijdens een onderbreking van het RTL-verkiezingsdebat. Beeld anp

RTL heeft de eer het eerste verkiezingsdebat te organiseren. Alleen de vier grootste partijen in de peilingen zijn welkom. Het moet een debat tussen premierskandidaten worden.

Dramaturgisch is dat ongetwijfeld interessanter, uit democratisch oogpunt is het echter onwenselijk, omdat het debat dan een veel te grote invloed heeft op het verloop van de verkiezingsstrijd. Probleem is ook hoe RTL moet bepalen wie precies de grootste zijn. En wat te doen als veel partijen ongeveer even groot zijn. In dat laatste geval wil RTL meer partijen uitnodigen. Dat is redelijk, maar zeer tegen het zere been van PVV en VVD. Zij zijn de onbetwiste koplopers in de peilingen en willen de verkiezingscampagne het liefst verengen tot een tweegevecht. Bij de laatste verkiezingen bleek immers dat de twee koplopers de andere partijen in de slotfase leeg aten.

De Nederlandse verkiezingen doen steeds meer denken aan de Franse presidentsverkiezingen. Eerst heb je een voorronde - in Frankrijk de voorverkiezingen, in Nederland de peilingen. De twee die daaruit als beste naar voren komen gaan de arena in. VVD en PVV zijn als de dood dat zich ineens een derde of vierde kandidaat meldt in de strijd om het 'premierschap'. Buma en Pechtold kunnen ze er best bij hebben, maar de grote angst is dat - net als vier jaar geleden - toch weer een kandidaat van links zich in de tweestrijd mengt. Het zit ze zo hoog dat ze nu met een boycot dreigen.

Hun angst is te begrijpen. Vier jaar geleden greep Diederik Samsom het RTL-debat aan om uit het niets premier-kandidaat te worden. Maar het is ongewenst om de verkiezingscampagne zo vroeg te verengen tot een duel. Beter is het af te trappen met een breed debat waaraan alle grote en middelgrote partijen meedoen. Iedereen begint dan met gelijke kansen.

RTL dient zijn poot stijf te houden. Als de verschillen tussen CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP zo klein zijn dat de peilingen geen uitsluitsel kunnen geven wie precies de grootste is, dan heeft de omroep geen andere keus. Toch vasthouden aan vier kandidaten zou indruisen tegen de democratische beginselen, die een omroep hoog moet houden.

En PVV en VVD moeten niet zo flauw doen. Als ze echt in hun eigen boodschap geloven en zich niet alleen door tactische overwegingen laten leiden, zouden ze niet bang moeten zijn voor de extra tegenstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden