Commentaar

Commentaar: Ook een half antwoord is een stap naar de waarheid rond vlucht MH17

Ook al krijgen nabestaanden van vlucht MH17 maar een half antwoord het is toch een stap op weg naar de waarheid.

Vrijwilligers uit Grabovo zoeken in het rampgebied naar de overgebleven kleine wrakstukken en persoonlijke bezittingen van de MH17 vlucht. Beeld anp
Vrijwilligers uit Grabovo zoeken in het rampgebied naar de overgebleven kleine wrakstukken en persoonlijke bezittingen van de MH17 vlucht.Beeld anp

Ruim twee jaar wachten de nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 al op het antwoord op de vraag wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van het Maleisische toestel. Woensdag presenteert het internationale opsporingsteam de resultaten van het onderzoek naar de ramp, maar voorlopig zal het een half antwoord blijven.

Justitie heeft beloofd uitsluitsel te geven over het exacte wapen waarmee het toestel werd neergeschoten en over de precieze plaats waarvandaan de raket werd afgevuurd. Maar vooralsnog zal het Joint Investigation Team (JIT) geen verdachten bij naam aanwijzen.

Vooral voor de nabestaanden is het uiteraard teleurstellend dat het onderzoek zoveel tijd in beslag neemt. Maar het is wel te verklaren. Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat de onderzoekers nauwelijks toegang hebben tot de plaats van het misdrijf: het rebellengebied in het oosten van Oekraïne.

Ook Rusland heeft niet bepaald bijgedragen tot een gesmeerd verloop van het onderzoek. De afgelopen twee jaar heeft Moskou verscheidene versies van de waarheid gepresenteerd die haaks op elkaar staan, terwijl ze tegelijkertijd de geloofwaardigheid van het JIT in twijfel trok.

Daardoor lijkt het alsof het MH17-onderzoeksteam deel is geworden van een propagandaoorlog tussen het Westen en Rusland. Maar het is een propagandaoorlog die van één kant wordt gevoerd. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het JIT iets anders doet dan normaal politiewerk: uitzoeken hoe de moord is gepleegd en wie de dader is.

Opvallend is dat de aanhangers van de theorie dat het JIT de waarheid onder het tapijt probeert te vegen in de loop der tijd vrijwel alle opeenvolgende Russische versies hebben omarmd, ook al sloten die elkaar uit. Eerst was het een Oekraïens toestel dat MH17 neerschoot, vervolgens was het een BUK-raket. Dat maakt hun verdachtmakingen niet geloofwaardiger.

Meer lezen?

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de rampvlucht met MH17.

Het is goed dat in het achterhoofd te houden als het JIT woensdag het voorlopig resultaat van zijn speurwerk naar de toedracht van de ramp presenteert. Ook al zal het bij een half antwoord blijven op de vragen van de nabestaanden, het is een stap op weg naar de waarheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden