Commentaar: neem EU-begroting flink onder handen

Nu anti-Europese sentimenten groeien, moet de EU-begroting eens flink onder handen worden genomen.

In veel EU-landen groeien anti-Europese sentimenten; tijd om de EU-begroting eens flink onder handen te nemen.Beeld afp

Iedere keer dat de Europese Rekenkamer haar verslag presenteert over de besteding van de Europese subsidies, wrijven de critici van de EU in hun handen. Jaar in jaar uit moet de Rekenkamer concluderen dat ze geen stempel van goedkeuring kunnen zetten, omdat het percentage onregelmatigheden waarop ze zijn gestuit, net iets te hoog is. En ieder jaar komt de Rekenkamer ook weer onzinnige projecten tegen.

Het uitblijven van een verklaring van goedkeuring - nu al voor de 22ste keer - is minder erg dan het lijkt. Van echte fraudezaken is nauwelijks sprake, meestal gaat het om het ontbreken van bonnetjes en andere onopzettelijke fouten. Veel ernstiger is de constatering van het Nederlandse lid van de Rekenkamer Alex Brenninkmeijer dat er in het EU-budget een structurele fout zit: vaak is het geld dat op zoek is naar projecten, in plaats van projecten op zoek naar geld.

Het is een oude klacht dat het EU-budget vaak neerkomt op het rondpompen van geld. Via afdrachten van de lidstaten stroomt het geld naar Brussel, waar het wordt verdeeld om vervolgens weer richting de lidstaten te vloeien.

Het zwakke punt is dat er steeds wordt gestreefd naar een begroting waarin pijn en genot zo eerlijk mogelijk over de lidstaten worden verdeeld. Dat is voor de EU-leiders thuis ongetwijfeld makkelijker te verkopen, maar het leidt wel tot kostbare misbaksels zoals de Europese landbouwsubsidies. Die slokken nog steeds een veel te groot deel van de begroting op.

De EU-subsidies voor achtergebleven gebieden hebben spectaculaire resultaten opgeleverd, zoals te zien is aan de voormalige Oostbloklanden die zich bij de EU hebben aangesloten. Maar waarom moeten ook de relatief arme gebieden in rijke EU-landen daarvan meeprofiteren?

Zeker nu in veel EU-landen steeds sterkere anti-Europese sentimenten voelbaar zijn, is het tijd de EU-begroting eens flink onder handen te nemen. Uitgangspunt moet zijn dat er alleen geld gaat naar projecten die algemeen nut hebben voor de EU en die het best in Europees verband kunnen worden uitgevoerd.

Dat zal een hoop schelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden