Commentaar

Commentaar: 'May stuurt aan op een harde Brexit, maar blijft vaag genoeg'

De positie van de Britse premier May blijft vaag genoeg om te kunnen afzwakken zonder gezichtsverlies.

Theresa May spreekt tijdens de jaarlijkse conventie van de Conservatieve partij. Beeld afp
Theresa May spreekt tijdens de jaarlijkse conventie van de Conservatieve partij.Beeld afp

De Britse premier Theresa May heeft aangekondigd dat haar regering voor eind maart 2017 artikel 50 van het EU-verdrag in werking zal stellen - het formele begin van een uittredingsprocedure die vanaf dan binnen twee jaar beklonken moet zijn. Ook kondigde May, met enig gevoel voor theater, een 'Great Repeal Act' aan waarmee Groot-Brittannië de wet uit 1972 zal intrekken die EU-directieven en regels juridische kracht geeft in het land.

Daarmee verschaft ze helderheid aan het thuisfront - waar de verdeeldheid over de te volgen koers nog altijd dwars door de partijen loopt, inclusief de hare - en aan de Europese partners. Die hadden onderstreept dat niet over de Brexit zou wordt onderhandeld tot de uittreding formeel in werking was gezet.

May negeerde dus adviezen om de uittredingsonderhandelingen uit te stellen tot na de Franse en Duitse verkiezingen komend jaar. Ze onderstreepte ook dat ze een 'volledig soeverein' Groot-Brittannië nastreeft, een land met volledige controle over zijn migratiebeleid en dat zijn oren niet hoeft te laten hangen naar rechters in Luxemburg.

Vrijwel allerwegen wordt dit geïnterpreteerd als aansturen op een 'harde Brexit' voor Europa en voor de Britten - een vertrek uit zowel de interne markt als uit de douane-unie, maar voor die conclusie lijkt het te vroeg: de Brexit bestaat uit vele dingen. Maar het is ook een complexe internationale onderhandeling.

En als je zo naar May's optreden kijkt, heeft ze een krachtige openingspositie ingenomen die blaakt van het zelfvertrouwen, maar vaag genoeg blijft om te kunnen afzwakken zonder gezichtsverlies. Dat Groot-Brittannië geen Zwitsers of Noors model van toegang tot de Europese markt nastreeft, zegt nog niets over wat dan wel de bedoeling is.

Volgens sommigen is dit een slimme openingszet, die flexibel genoeg is om alsnog bij een 'softe Brexit' uit te kunnen komen. Maar deze strategie van de bravoure heeft ook risico's. 'Our policy is having our cake and eating it', zei Boris Johnson tegen The Sun. Maar in de City, nu nog het financiële hart van Europa, is niet iedereen er gerust op. Daar spookt wellicht een ander Engels gezegde door het hoofd: 'Be careful what you wish for.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden