Commentaar

Commentaar: manifest 'Waardig ouder worden' is welkome bijdrage aan debat levenseinde

Manifest Waardig ouder worden geeft een interessante wending aan het debat over het levenseinde.

Omroepbaas Jan Slagter en Christen-Unieleider Gert-Jan Segers lichten het zilveren stembusakkoord toe bij Radio 1. Beeld anp
Omroepbaas Jan Slagter en Christen-Unieleider Gert-Jan Segers lichten het zilveren stembusakkoord toe bij Radio 1.Beeld anp

Het initiatief van de ChristenUnie, Omroep Max en ouderenorganisatie KBO-PCOB tot het manifest Waardig ouder worden is een welkome bijdrage aan de maatschappelijke discussie over het levenseinde. In de eerste plaats vanwege de inhoud van het manifest, maar ook vanwege het warme onthaal dat het manifest buiten christelijke kring heeft gekregen.

Het motto van het 'zilveren pact' is een uitspraak van de schrijfster Vonne van der Meer: 'Waardeloos leven bestaat niet, maar mensen kunnen zich waardeloos voelen door onverschilligheid en gebrekkige zorg. Dat voorkomen is de opdracht van een hele samenleving.'

In het manifest, dat ook wordt gesteund door het CDA, de SGP, de SP en de PVV, wordt dit motto betrokken in het debat over het legaliseren van hulp bij zelfdoding voor ouderen die 'klaar met het leven' zijn. Het manifest stelt dat 'achter de term 'voltooid leven' leed schuil kan gaan dat wij kunnen verzachten zodat de wil om te leven weer de overhand neemt'.

Dat kan inderdaad, maar het hoeft niet. De voorstanders van een 'voltooid-levenwet', waartoe het D66-Kamerlid Pia Dijkstra het initiatief genomen heeft, willen juist een regeling treffen voor ouderen die niet uitzichtloos en ondraaglijk lijden. In de volgende kabinetsperiode zal de legalisering van hulp bij zelfdoding bij 'voltooid leven' dan ook op de parlementaire agenda blijven staan.

Dat neemt niet weg dat de voorstellen die het zilveren pact doet om tot herwaardering van ouderdom te komen, navolging verdienen. Mantelzorgers moeten niet worden gestraft met kortingen, maar juist een ruimere verlofregeling krijgen. Jongeren moeten door middel van een maatschappelijke stage gestimuleerd worden om vrijwilligerswerk in de ouderenzorg te doen. Er moet geïnvesteerd worden in palliatieve zorg in het kader van advance care planning.

Origineel is dat het zilveren pact - in plaats van stervensbegeleiders (die het kabinet wil opleiden) - wil investeren in 'levensbegeleiders'. Dat zijn 'mensen die levensvragen kunnen beantwoorden'. In plaats van deze geestelijke thuiszorg, zou het misschien beter zijn de huishoudelijke thuiszorg voor ouderen weer in ere te herstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden