Commentaar

Commentaar: kabinet, maak eens wat minder beleid en zorg eerst voor goede uitvoering

Betaal eerst het uitvoerend personeel en kijk dan hoeveel er overblijft voor gebouwen en management.

nformateur Edith Schippers.Beeld ANP

Het gaat er niet alleen om de juiste dingen te doen, maar vooral om de dingen juist te doen. In het bedrijfsleven is dit een afgesleten cliché, maar de overheid zou het ook ter harte moeten nemen. De Nationale Zorgautoriteit kan daarbij als lichtend voorbeeld dienen. Voordat ze pleit voor hogere uitgaven in de verpleeghuiszorg, heeft de NZa eerst gekeken of er eenvoudig geld kan worden bespaard. En dat blijkt te kunnen. Het ene verpleeghuis blijkt voor hetzelfde bedrag veel meer zorg te leveren dan het andere. Als elk verpleeghuis de zorg goed organiseert kan 1,8 miljard euro worden bespaard.

Uiteindelijk is het niet eens zo heel ingewikkeld. Een gezond verpleeghuis betaalt eerst het benodigde personeel en kijkt daarna hoeveel er overblijft voor gebouwen en management. Een ongezond verpleeghuis doet het precies andersom. Zolang veel verpleeghuizen hun zaken zo slecht op orde hebben, is het verhogen van de uitgaven 'erger dan verspilling', concludeert de NZa.

Kees Vendrik, scheidend lid van de Rekenkamer, hamert zaterdag in de Volkskrant ook op meer discipline. 'De financiële organisatie van de zorg is hypercomplex - té ingewikkeld', zegt hij. Het is voor veel bestuurders in de zorg onmogelijk te bepalen waar het geld precies aan wordt besteed. En als ze niet weten waar het geld heen gaat, is het onmogelijk de kosten te beheersen.

Het is te hopen dat informateur Edith Schippers deze boodschap ter harte neemt. Voordat de partijen aan haar tafel geld gaan uitgeven, zouden ze eerst moeten nagaan wat er goedkoper kan.

Ze dienen tevens te beseffen dat elke beleidswijziging leidt tot een toename van de inefficiëntie. Om nieuw beleid in te voeren is vaak een heel leger aan managers en externe adviseurs nodig. Maak eens wat minder beleid en zorg eerst voor een goede uitvoering, zou een prachtig motto zijn voor een nieuw kabinet.

Lees verder

Drie dringende lessen van Kees Vendrik, scheidend lid van de Rekenkamer
Dringend advies van Kees Vendrik, scheidend lid van de Algemene Rekenkamer, aan de onderhandelaars op het Binnenhof: voordat een nieuw kabinet weer belastinggeld uitgeeft, moet het er achter zien te komen wat er eigenlijk met dat geld gebeurt. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden