Commentaar: integratie van vluchtelingen vraagt om harde afspraken

Ter voorkoming van een sociaal drama is een deltaplan nodig om vluchtelingen effectief te integreren.

Asielzoeker volgt een taalcursus Beeld Joost van den Broek
Asielzoeker volgt een taalcursusBeeld Joost van den Broek

Werkgevers en werknemers hebben via de Sociaal-Ecomische Raad (SER) terecht alarm geslagen over het lot dat de tienduizenden Syrische, Irakese, Afghaanse en Eritrese vluchtelingen boven het hoofd hangt. Dat lot komt neer op een isolement in de bijstand, verstoken van elk perspectief op een zelfstandig bestaan in het nieuwe vaderland.

Als het gaat om de integratie van vluchtelingen met een verblijfsstatus is realisme de laatste decennia ver te zoeken geweest. De kansen op de arbeidsmarkt van die vluchtelingen werden door wetenschappers en beleidsmakers systematisch overschat. Succesverhalen van relatief kleine groepen als de Vietnamese bootvluchtelingen en de Bosniërs kunnen niet verbloemen dat door de jaren heen slechts één van de drie asielmigranten betaald werk heeft weten te bemachtigen.

Ook het beleid om asielzoekers zelf verantwoordelijk te maken voor hun integratie door ze te verplichten hun eigen taallessen te betalen, is op een fiasco uitgelopen. Marktwerking heeft hier volkomen gefaald; het aanbieden van effectieve en intensieve taalcursussen moet weer een verantwoordelijkheid van de overheid worden.

Het leren van de taal is een bijna onmogelijke opgave wanneer men verstoken is van arbeid en van andere reguliere contacten met de bewoners van het land van aankomst. Statushouders moeten zo snel mogelijk aan de slag, of het nu gaat om ongeschoold werk of om arbeid waarvoor ze zich al in hun land van herkomst hebben gekwalificeerd.

In landen waar geen uitgebreide verzorgingsstaat bestaat integreren vluchtelingen beter dan in Nederland. Zij worden daar immers gedwongen te werken, terwijl zij hier kunnen terugvallen op bijstand en subsidieregelingen. In de praktijk komt dat neer op een afkopen door Nederland van de sociale plicht om van integratie een succes te maken.

De initiatieven die door de betrokken instanties genomen zijn en de maatregelen die de SER bepleit, zijn te vrijblijvend. Om vluchtelingen daadwerkelijk in staat te stellen zelfstandig als volwaardig Nederlands staatsburger te functioneren, is een deltaplan nodig. Daarover moeten in de komende kabinetsformatie harde afspraken worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden